Ο συνθηματικός λόγος ως πολιτικό «ύφος»

Η απλοποίηση ενός κλάσματος δεν να αλλάζει την αξία του και κάνει ευκολότερη την «διαχείρισή» του. Η απλοποίηση του πολιτικού λόγου είναι δύσκολη και όχι χωρίς κινδύνους υπόθεση.

Η διαδικασία της αριθμητικής απλοποίησης δεν είναι μια άσκηση επινόησης αλλά υπακούει σε νόμους και κανόνες που διαχειρίζονται τις αριθμητικές σχέσεις αλλά και στο γεγονός ότι η αξία κάθε αριθμού είναι μη αμφισβητήσιμη και οι εσωτερικές πράξεις στο σύνολο των αριθμών συμφωνημένες και «ισχυρές».

 Η πολιτική απλοποίηση στην υπερβολική της εκδοχή είναι το «πολιτικό σύνθημα» και η αλόγιστη χρήση της έχει σαν τελικό αποτέλεσμα έναν «συνθηματικό λόγο», που αν και αρκετές φορές πρόσκαιρα διεισδυτικός, έχει αμφισβητούμενη πολιτική αξία.

Η αξία, η σημασία ενός γεγονότος, όπως και μιας πολιτικής θέσης ή πράξης, μιας ιδέας, υπόκειται σε αμφισβήτηση και επικυρώνεται μόνο από τις επιπτώσεις σε μεταγενέστερες εξελίξεις.

Η ιστορία μας διδάσκει πως οι άνθρωποι εύκολα συμμορφώνονται σε αυτό που ονομάζουμε «ύφος», που αφορά όχι μόνο την τέχνη, αλλά και την πολιτική και κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, σε ένα σύνολο δηλαδή κανόνων που απλοποιεί την σκέψη σε βάρος της αναζήτησης, που διακρίνεται ευκολότερα αλλά εξηγείται δυσκολότερα. Και ο συνθηματικός πολιτικός λόγος κάνει ακριβώς και μόνο αυτό. Διαμορφώνει ένα πολιτικό «ύφος».

4 thoughts on “Ο συνθηματικός λόγος ως πολιτικό «ύφος»

  1. τον πολυδωρα τον αναφερω για τις μαλακιες που λεγε και οντως η αριστερα χρησιμοποιει τον συνθηματικο λογο και κατα κορον τολμω να πω

    Μου αρέσει!

  2. @aneksartitos

    Δεν υποστηρίζω πως μόνο ο συνθηματικός λόγος δημιουργεί πολιτικό «ύφος» αλλά είναι μια συνιστώσα άλλοτε μικρή άλλοτε μεγάλη ειδικά στον χώρο της αριστεράς.
    Ο Βύρων δεν είναι συνθηματάκιας. Είναι γραφικός.

    @medman

    Το σύνθημα είναι ισχυρό όπλο. Συμπυκνώνει αλλά και εκτονώνει. Κάποιοι γνωρίζουν καλά και την επικοινωνιακή του δύναμη αλλά και την καταλυτική του δράσηστις πολιτικές «αντιδράσεις» της κοινής γνώμης.

    Μου αρέσει!

  3. Δεν νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σύνθετο λόγο.Στην πλειοψηφία τους δείχνους απαίδευτοι και στερούνται στοιχειώδους καλλιέργειας.Ο εντυπωσιοθηρισμός αυτού του ξύλινου και ανούσιου λόγο τον οποίον περιγράφεις είναι οφθαλμοφανής και μη αποδεχούμενος.Σε ο,τι αφορά τον Πολύδωρα, προφανώς και δεν είχε κάτι να κρύψει όντας κενός περιεχομένου!Απλώς ακόμη δεν κατάλαβαν ότι παρήλθαν οι εποχές που το σύνολο της κοινής γνώμης κατάπινε αμάσητες τις εντυπωσιακές μαλακίες τους, ή αν θέλεις τις εντυπωσιακά μεγάλες μαλακίες τους…

    Padrazo, άνοιξες μεγάλη κουβέντα περί της γλώσσας εξουσίας…

    Μου αρέσει!

  4. μην το λες μην το λες… το πολιτικο υφος δεν συνδεεται παντα με την απλοποιηση του λογου πολλοι χρησιμοποιουν πιο συνθετη ομιλια ισα ισα για να μην γινονται κατανοητοι παντα συνηθως για να κρυψουν κατι…. που σαι ρε βυρων μεγαλε ποιητη…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.