Ο κεντρικός ο τραπεζίτης ξέρει κι άλλο μονοπάτι

Το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και αποφάσισαν πως τα κράτη έπρεπε να σώσουν τις τράπεζες τους που κινδύνευαν δανείζοντάς τες και επειδή τα κράτη δεν είχαν μετρητά είτε δανείστηκαν από τις χρηματαγορές είτε εξέδωσαν ομόλογα που τα έδωσαν στις τράπεζες ώστε αυτές να τα πουλήσουν και εισπράξουν ζεστό χρήμα. Έτσι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση χρέους και το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης εκτινάχτηκε κατά μέσο όρο στο 100% του ΑΕΠ όταν οι χρηματαγορές θεωρούν βιώσιμο ένα χρέος το πολύ 80% του ΑΕΠ.

Έτσι, οι χρηματαγορές άρχισαν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την υπερπροσφορά ομολόγων από τα κράτη της ευρωζώνης. Τότε η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται ως ενέχυρα κρατικά ομόλογα με επιτόκια 1%. Έτσι οι ευρωπαικές τράπεζες δάνειζαν τα κράατη με 4,5% και στη συνέχεια έδιναν τα ομόλογα με επιτόκια 1% στην ΕΚΤ. Με την διαφορά του 3,5% οι τράπεζες έβγαλαν τεράστια κέρδη από το 2008 έως το 2009. Και οι ελληνικές τράπεζες φυσικά.

Όταν τον Απρίλιο του 2010 το Ελληνικό κράτος χρεοκόπησε η ΕΚΤ εφαρμόζντας τον νόμο του ισχυρότερου επέστρεψε όσα ελληνικά κρατικά ομόλογα κρατούσε ως ενέχυρα και ζήτησε πίσω τα λεφτά της που είχε δώσει ως δάνεια. Τότε οι Ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν όσα μετρητά είχαν στη διάθεσή τους και μας προέκυψε το πρόβλημα ρευστότητας. Τα υπόλοιπα 90 δις τα έδωσε το κράτος με την μορφή εγγυήσεων.

Δηλαδή οι τράπεζες μοιράζουν τα κέρδη στους μετόχους και τις ζημιές στους αμέτοχους πολίτες. (κανόνας του σωστού τραπεζίτη).

Πηγή: HotDoc-Δευκαλίων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s