ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ-ΑΠΟΧΗ

1) ΔΕΝ ισχύουν τα περί διάλυσης της Βουλής αν τα λευκά ή αποχή είναι πάνω από 50%!
Το σίγουρο είναι, ότι αν το σύνολο των λευκών ήταν 99,99% και πήγαινε μόνο ο κ.Παπανδρέου για παράδειγμα να ψηφίσει το κόμμα του, τότε θα συγκέντρωνε το 100% των έγκυρων ψήφων και το κόμμα του θα λάμβανε ΚΑΙ τις 300 έδρες της βουλής!!!

2) Τα λευκά προσμετρώνται στα άκυρα, με νόμο του 2006!!!!
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η Λευκή ψήφος πλέον αθροίζεται και συν-προσμετρείται με τα Ακυρα.
Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη διατύπωση στο Φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της 7ης Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο αναφέρεται ο νέος εκλογικός νόμος.
Πρόκειται για τον εκλογικό νόμο 3434/2006 (νόμος Παυλόπουλου), στο Αρθρο 1, του οποίου αναφέρεται ρητά ότι «τα λευκά ψηφοδέλτια ΔΕΝπροσμετρούνται στα έγκυρα».

3) Με το σύστημα αυτό, αν το πρώτο κόμμα πάρει μόνο το 15% από το σύνολο του εκλογικού σώματος, τότε, με αποχή στο 50%, το ποσοστό του πάει στο…30%! και αν έχουμε και 20% λευκά από αυτούς που ψήφισαν, τότε βγαίνει με αυτοδυναμία!!!

4) Η ΑΠΟΧΗ-ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟ 1ο ΚΟΜΜΑ!!!!
http://soundcloud.com/elegr/katrougalosapoxiakiraleuka


Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Στην Ελλάδα η λευκή ψήφος αποκλείστηκε από το σύστημα κοινοβουλευτικής κατανομής (δεν προσμετράται στο σύνολο και μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την άκυρη κατά τον υπολογισμό) με τον νόμο 3434 του 2006, πιθανόν για την διευκόλυνση του σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας. Προηγούμενα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική μια τέτοια κίνηση με την απόφαση 12/2005, θεωρώντας ότι η ρίψη λευκής ψήφου είναι εξάσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η απόφαση αυτή ήρθε πάντως σε αντίθεση με αποφάσεις του ίδιου του ΑΕΔ αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί συνταγματική[1].
Συνεπώς, προς το παρόν η λευκή ψήφος δεν προσμετράται και αντιμετωπίζεται παρόμοια με την άκυρη κατά την κατανομή κοινοβουλευτικών εδρών. Παρόλα αυτά, στα εκλογικά κέντρα προσμετράται σαν ξεχωριστό στατιστικό στοιχείο.
http://el.wikipedia.org:80/wiki/Λευκή_ψήφος

Advertisements

5 responses to “ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ-ΑΠΟΧΗ

 1. Συνειδητή Αποχή από τις εκλογές.

  Δεν μας εκφράζει τίποτα το εξουσιαστικό και ιεραρχικά δομημένο, η φύση της εξουσίας άλλωστε είναι τέτοια που διαφθείρει. Δεν θέλουμε εκπροσωπους για τις ζωές μας. Την ζωη και την πραγματικότητα πρέπει να μπουμε στη διαδικασία να την δημιουργούμε συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά ζητηματα. Η διαδικασία της ψήφου, η ανάθεση δηλαδή της ζωής μας και των προβλημάτων σε κάποιους ΄΄ειδικούς΄΄ είναι μια ακρος παθητική στάση ζωης με οδυνηρές προεκτάσεις, τις βιώνουμε καθημερινά.

  Λέμε επίσης όχι στη δημοκρατία της πλειοψηφίας (οι πολλοι εις βαρος των λίγων).

  Επιδή 10 άτομα έναντι 2 έχουν άλλη άποψη σημαίνει ότι η άποψη αυτή είναι και ορθή σημαίνει οτι και οι 12 θα πρέπει να την ακολουθήσουν τον δρόμο που ορίζουν οι 10?
  Πάει καθαρά ποσοτικα δηλαδη? νομίζω όλοι θα πρέπει να διαφωνήσουμε και συμπεριλάβουμε την ποιοτικη υπόσταση των απόψεων αυτών..κι όμως οι περισσότεροι παραμένουν προσκολλημένοι σε τετοιου τύπου δημοκρατικα πανηγύρια.
  Το λέω αυτο γιατι προτρέχουμε για να συμμετάσχουμε σε ένα σόου όπου αγνοούμε το ποια είναι η φύση του, η ρίζα του. Ζούμε μόνο τις συνέπειες και αναρωτιόμαστε τι δεν πάει καλα στην κοινωνία μας.

  Προσοχή η αντιπαράθεση αφορά κάθε πολιτική πρόταση ιεραρχικά δομημένη με ανώτερους, κατωτερους, εκπροσώπους, ειδικούς ανώτερους με ειδικές δυνάμεις και άνισες ευκαιρίες στη ζωη..
  Η ισότητα πρέπει να πρωτοστατεί στον πολιτικό μας λόγο

  Μου αρέσει!

 2. (για την ολέθρια πολυτέλεια της αποχής)

  Μολονότι έχουν πια ενημερωθεί για το τί μας συμβαίνει, υπάρχουν και αυτοί, που ενώ δεν ανήκουν στην θρασύδειλη, αστόχαστη και ακαλλιέργητη πλειοψηφία εξ ορισμού (π.χ. «δεν βλέπουν τηλεόραση», «ποτέ τους δεν τους ψήφισαν», «δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία» και παραλλαγές), ακόμα και τώρα επιμένουν σε μια στάση ιδεαλιστική, σε συμβολικές πράξεις, σε μια απαξιωτική εγκατάλειψη της Ιστορίας στους Άλλους.

  Τί να υποθέσω;

  Ότι βρήκαν και βιώνουν την βιολογική και πνευματική ανεξαρτησία τους από το σύστημα, μια ζωή που δεν απειλείται από την διεστραμμένη επεκτατικότητά του και από τον ασύδοτο και πολυμέτωπο πόλεμο που έχει ανοίξει με οτιδήποτε ζωντανό ή ζωογόνο;

  Ή ότι κάπου υπερέβησαν την δοσολογία και παραμένουν αναλυτές του φαντασιακού έχοντας χάσει δυνατότητα επαναπροσδιορισμού, φτάνοντας κάποιοι να πιστεύουν ακόμα και ότι μια μη-αναστρέψιμη καταστροφή θα είναι ωφέλιμη, διανοητικά ενδιαφέρουσα ας πούμε, και ότι εκείνοι θα παραμένουν σε ασφαλή θέση παρατηρητή και σχολιαστή;
  Άραγε το ότι πιθανόν στερήθηκαν φύση και ευδαιμονία στη ζωή τους (και ελλείψει εμπειριών υπέκυψαν σε μια -μεθοδευμένα- διαστρεβλωμένη αντιστοιχία λέξης και σημασίας), είναι ο λόγος που πιστεύουν ότι «καλό είναι να τα χάσουμε όλα» (βουνά, ποτάμια, υγεία, παιδεία, ελευθερία);

  Διαπιστώνω λοιπόν αυτές τις μέρες ότι ένα μέρος ακόμα και των «ενημερωμένων πολιτών» κατατάσσεται–με διαφορετικές αποχρώσεις- στην κι από τους ίδιους κατακριθείσα πλειοψηφία (την υπόλογη για το ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα»).

  Εύχομαι να βρουν σύντομα τρόπους ώστε η αφύπνισή τους να πάψει να συνοδεύεται από πανικό και μούδιασμα, και η διαπίστωση ότι από τώρα και στο εξής είναι συνυπεύθυνοι (δεδομένου ότι δεν έχουν πια το άλλοθι της άγνοιας) να μην αντιμετωπιστεί μοιρολατρικά, αλλά να γίνει έναυσμα για έμπρακτη συμμετοχή στην Ιστορία.

  Μου αρέσει!

 3. Τα λευκά, τα άκυρα, η αποχή και οι ψήφοι στα κόμματα που δεν ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο του 3% (και μένουν εκτός βουλής) εξαιρούνται από την μέτρηση των ψήφων βάσει των οποίων κατανέμονται οι έδρες.
  Τα κόμματα που μπαίνουν στη βουλή μοιράζονται αναλογικά τις 250 έδρες βάσει των υπόλοιπων ψήφων (επομένως το 4 της ανάρτησης είναι λάθος).
  Το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus των υπόλοιπων 50 εδρών (ψηφίστε στο https://www.facebook.com/questions/342893589096832/ μια προτεινόμενη παραλλαγή).

  Μου αρέσει!

 4. Οι εκλογικοί νόμοι είναι εφαρμογή ενός πανίσχυρου νόμου, του «η κυβέρνηση κερνά και η αντιπολίτευση πίνει»

  Μου αρέσει!

 5. Καταγράφεται παρανόμως ουσιαστικά, αλλά εντελώς δημοκρατικά ως ξεχωριστή περίπτωση, Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι εντολές τέτοιες είναι πάντα, ανεξάρτητα από νόμους. Ίσως επειδή δίνεται και τέτοιο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ενώ για το άκυρο δε δίνεται, είναι επιλογή του ψηφοφόρου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s