Οι τρεις ιεράρχες του «σκότους»

«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν καταβροχθίζoντας με ορθάνοιχτο στόμα τον Ισραήλ. Στόμα δε λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας Θ΄11) την σοφιστική του λόγου δύναμη η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων.»

Βασίλειος Καισαρείας, εις Προφήτην Ησαϊα 9.230.8

…………………………………………………………………………………………

«Προσταγή: Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων… τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν.» –

Βασίλειος ο Μέγας, (330-379 μ.Χ.) εις τον Προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον 7.196.3

…………………………………………………………………………………………

«Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο!) και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν σκωλήκων… Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες… Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης.»

Ι. Χρυσόστομος (344-407 μ.Χ.), εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν, Ομιλία ξς΄ 59.369.12 – 370.11

…………………………………………………………………………………………

«Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα… Ούτος ο (πιστός) βάρβαρος, την οικουμένη ολάκερη κατέλαβε… και ενώ πάντα τα των Ελλήνων σβήνουν και αφανίζονται, τούτου (του πιστού βάρβαρου) καθ’ έκαστη λαμπρότερα γίνονται.»

– Ι. Χρυσόστομος εις Ιωάννην 59.31.33

…………………………………………………………………………………………

«Τί λοιπόν, άγιος έσται ο ναός του Σεράπιδος (Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη) δια τα βιβλία; Μη γένοιτο!… αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον… μάλλον δε και αυτών (των Ελλήνων) όντων δαιμόνων… και παρ’ αυτών βωμός στέκει απάτης αόρατος εις τον οποίον ψυχάς ανθρώπων θυσιάζουσι… κατάλαβε λοιπόν και φανέρωσε (διέδωσε!) ότι δαίμονες κατοικούν εκεί.» (Δαίμονες ηταν λοιπόν, κατά τον «σοφό» ιεράρχη, τα βιβλία της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και δαιμονικά ψυχοθυσιαστήρια οι βιβλιοθήκες των Ελλήνων!)

Ι. Χρυσόστομος, Λόγοι Κατά Ιουδαίων 48.851.38 έως 852.35

…………………………………………………………………………………………

«Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων, (της Παλαιάς Διαθήκης).»

Ι. Χρυσόστομος, Περί Κενοδοξίας και πώς δει τους Γονείς Ανατρέφειν τα Τέκνα (690) 641.65

…………………………………………………………………………………………

«Τον πτωχόν και πένητα λαόν σήκωσες από… της κοπριάς των Ελληνικών μυσαγμάτων (βδελυγμάτων) και κάθισες αυτόν μετά των αρχόντων του Ισραήλ, τον όντος λαόν αυτού.»

Ευσέβιος ευαγγ. προπαρ. / εις τους ψαλμούς / αλληλούϊα. ριβ΄ 23.1352.34

Advertisements

12 responses to “Οι τρεις ιεράρχες του «σκότους»

 1. @ ΠΕΤΡΟΣ

  Βλέπετε πολλούς χριστιανούς γύρω σας αγαπητέ; Εννοώ πραγματικούς και όχι κατά δήλωση. Γιατί εγώ βλέπω ελάχιστους. Βλέπω πολλούς θρησκευόμενους που είναι άπιστοι και λίγους , ελάχιστους πιστούς, που είναι άθρησκοι. Αυτούς τους λίγους τους προτιμώ και τους εκτιμώ. Θα είναι όμως πάντα λίγοι, όσοι οι πρώτοι χριστιανοί.

  Μου αρέσει!

 2. ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΝΩΜΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ;

  Μου αρέσει!

 3. @tzonakos

  Η συνεισφορά της εκκλησίας είναι ένα επινόημα.

  @betty

  Όχι δεν πρέπει να χαμηλώνουμε το φως γιατί έτσι εξαφανίζονται οι σκιές.
  Τα αποσπάσματα υποδεικνύουν το διφορούμενο ή την απόπειρα υποβάθμισης και περιθωριοποίησης που μπορεί να υποκρύπτει η θέση περί » σπερματικού λόγου της αλήθειας».
  Ας είναι καλά οι Αραβες που διέσωσαν πολύτιμα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

  Μου αρέσει!

 4. Δεν κατανοώ τον σκοπό της ανάρτησης αυτής…για άλλη μια φορά μας εντυπωσιάζεις…αλλά το κίνητρό σου είναι να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε.
  Για να προσεγγίσουμε τα κείμενα που αναφέρεις, η μετάφρασή τους είναι μόνο η πρώτη σελίδα ενός τεράστιου βιβλίου που θα έπρεπε να περιέχει το ιστορικό, κοινωνικό,πολιτικό πλαίσιο της εποχής κι ακόμη φιλολογική και γλωσσική ερμηνεία των εκφράσεων και λέξεων, είναι δηλαδή κάτι που απαιτεί χρόνο και κόπο. Γιατί μια λέξη όπως «Έλληνες», δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα τότε και τώρα.
  Επίσης, αναρωτιέμαι εάν γνωρίζουν πολλοί σήμερα ότι αυτοί οι τρεις άνθρωποι αποκάλεσαν την ελληνική φιλοσοφία «σπερματικό λόγο της αλήθειας».
  Ακόμη, θα προσθέσω ότι δεν είναι δίκαιο να αποκαλούμε σκοταδιστές ,ανθρώπους που απέρριψαν την κοινωνική αναγνώριση, την οικονομική τους ευρωστία κι αναλώθηκαν στην κοινωνική προσφορά πεθαίνοντας κυριολεκτικά «στην ψάθα»,στην εξορία και πάντως όχι με τιμές αρχηγού κράτους…
  Η αμφισβήτηση πιστεύω ότι είναι γόνιμη, αλλά να χαμηλώνουμε λίγο και το δικό μας φως, μήπως και διακρίνουμε και του άλλου το φως…

  Μου αρέσει!

 5. Και μετά απαιτούν να αναφέρεται με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του Εθνους η συνεισφορά της Εκκλησίας !
  Τέτοια υποκρισία !
  Θα θελα να ήξερα τι έχουν να πουν οι ιεράρχες για αυτό το θέμα, και δεν θα δεχθώ καμμία εξήγηση δικηγορίστικου ύφους.

  Μου αρέσει!

 6. Nα μην ανοίξω τώρα το στόμα μου….
  Που το έχω σαν αρχή , θυμωμένη να μη μιλώ…
  Ποιός σας είπε ότι η ανθρωπότητα χρειαζόταν τον Μεσαίωνά σας??? που διαμονοποιήσατε την γνώση και την οδηγείσατε στην πυρά?
  Ευτυχώς που αυτή η «τέφρα και η σκόνη και το υγιές μηδέν» των Ελλήνων φιλοσόφων, ότι διεσώθει από την δική σας τέφρα, μας έβγαλε από τα σκοτάδια σας.
  Αν μας έβγαλε τελικά…που αναρωτιέμαι έντονα γι΄αυτό , μετά τόσους αιώνες…
  Τι να πω και εγώ που έχω το ίδιο όνομα με εσένα.
  Αι σιχτιρ ( έ θα το πω αυτό! )

  Μου αρέσει!

 7. atheofobos

  Εγώ τι να πω που έχω και το ίδιο όνομα με έναν από αυτούς;

  markosthegnostic

  και το κακό είναι ότι η βλακεία «διαστέλεται» με την πάροδο του χρόνου.

  Μου αρέσει!

 8. απ το κεφάλι βρωμάει το πράγμα. εννοώ ότι πάει πολύ πίσω η βλακεία. και μετά επί τουρκοκρατίας εδραιώνεται με τον ακραίο αντιδυτικισμό και τη κατάρα κατά του Διαφωτισμού…

  Μου αρέσει!