Αναζητήσεις

Το να ψάχνεις αυτό που είχες και έχασες δεν είναι κακό. Το να αναζητάς όμως αυτό που «νόμιζες ότι είχες», είναι από ανόητο έως επικίνδυνο. Αφήνουμε βέβαια στην άκρη, την τραγική περίπτωση να υπερασπίζεις μέχρι «θανάτου» αυτό που «νομίζεις ότι έχεις», όταν όλοι γνωρίζουν πως «δεν το έχεις».

Υπάρχουν δουλειές με τις οποίες οι άνθρωποι βγάζουν το ψωμί τους και δουλειές με τις οποίες βγάζουν επί πλέον τα απωθημένα τους, εκμεταλευόμενοι την μικρή ή μεγάλη, εικονική ή πραγματική εξουσία που θεμιτά ή αθέμιτα τους παρέχει. Το κακό στην δεύτερη περίπτωση είναι πως οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο την δύναμη που εκπορεύεται από την εργασία τους, από ότι το ίδιο το αντικείμενό της.

Όμως, ούτε το ταμείο ανεργίας, ούτε κάποια ασφαλιστική εταιρία επιστρέφει, ένα μέρος έστω, της χαμένης εξουσίας. Έτσι, η «διπλή απώλεια» αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να αναζητήσουν βοήθεια από άλλους, που διαθέτουν πλεόνασμα «ισχύος» η μηχανισμούς που την παράγουν, ελπίζοντας, όχι τόσο στην συνέχεια της βιοποριστικής και επαγγελματικής τους διαδρομής, όσο στην ανάκτηση της χαμένης «δύναμης».

Αγνοούν ίσως μια βασική αρχή της φυσικής σύμφωνα με την οποία κάθε μηχανισμός παραγωγής ισχύος δαπανά περισσότερη ισχύ από όση παράγει και πως οι «απώλειές» του κατηγορούνται τελικά για «μόλυνση του περιβάλλοντος».

Άλλωστε όταν η ισχύς του «φτωχού» βασίζεται στον «ρευστό» λόγο του «πλούσιου» αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μετατροπής του πρώτου από «υποκείμενο» σε «αντικείμενο» και τελικά σε «κατηγορούμενο», ειδικά όταν ο δεύτερος προχωρά σε «ανασύνταξη» δυνάμεών.

(Με αφορμή την προφυλάκιση της Ε.Τ.)

Advertisements

2 responses to “Αναζητήσεις

  1. δεν μπορώ..δεν νοιώθω άνετα ν αφήνω σχόλια του τύπου.. να σκεφτείς να γράψεις βιβλίο ή να αχίσεις να το σκέφτεσαι,αν ήδη δεν το έχεις κάνει…
    θα προτιμούσα να το άφηνα σαν ανώνυμο σχόλιο!
    Και μην απαντήσεις padr εδώ .. ήδη ξέρω-μαντεύω την απάντηση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s