Ηλεκτρόνιο «επι σκηνής».

Μια φορά ένα κορίτσι με είχε ρωτήσει στη τάξη: «Πως μπορείτε να μιλάτε με τόση σιγουριά για πράγματα που δεν βλέπετε, όπως τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια;»

Θυμάμαι πως της είχα απαντήσει κάπως έτσι:

Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε κοιτάξει ψηλά για να κοιτάξουμε αυτές τις άσπρες “συννεφένιες” γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα καθώς διασχίζουν τον ουρανό. Μερικές φορές το αεροπλάνο πετάει τόσο ψηλά που δεν φαίνεται.

Όμως εμείς γνωρίζουμε πως βρίσκεται κάπου εκεί, στην άκρη της γραμμής που συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό το ίχνος του αόρατου αεροπλάνου μας διηγείται την ιστορία της τροχιάς του και μας δίνει την δυνατότητα να λέμε με σιγουριά «κοίτα, πέρασε ένα αεροπλάνο».

Μπορεί να μη γνωρίζουμε την προέλευση ή τον προορισμό του αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για την κατεύθυνσή του και με λίγη φαντασία να κάνουμε υποθέσεις για την διαδρομή του.

Όταν ένα ηλεκτρόνιο διασχίζει ένα αέριο αφήνει, όπως και το αεροπλάνο που περιγράψαμε πριν, ένα ίχνος. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ένα σύννεφο από λάμψεις, μια φωτεινή γραμμή δηλαδή, που δημιουργείται καθώς το ηλεκτρόνιο συγκρούεται με τα άτομα του αερίου που αναγκάζονται να λάμψουν, εκπέμποντας σπίθες φωτός που τις λέμε και φωτόνια.

Για να εξηγηθούν αυτές οι λάμψεις των ατόμων, χρειάστηκε να διασταυρώσουν αρκετές φορές τα θεωρητικά τους ξίφη οι φυσικοί. Αυτό πάντως το λαμπερό ίχνος που αφήνει μπροστά στα μάτια μας το ηλεκτρόνιο, μας κάνει να λέμε με σιγουριά «να, μόλις πέρασε ένα ηλεκτρόνιο».

16 thoughts on “Ηλεκτρόνιο «επι σκηνής».

  1. κοιτούσα τον υπολογιστή και ο πατέρας μου κάτι έφτιαχνε δίπλα!…είδα μια λάμψη να πετάγεται από δίπλα κ έσκασε πάνω στην 400€ samsung μου οθόνη! τί ήταν? ήταν ένα ηλεκτρόδιο! Καλο ε???? χαχαχαχαχαχα

    Μου αρέσει!

  2. @hamomili

    🙂

    @xrysostomos

    «Ομορφο» παράδειγμα.
    Ερώτημα : Αν οι γυναίκες έχουν τις λύσεις ποιος έχει το πρόβλημα; 🙂

    Μου αρέσει!

  3. για παρόμοιο ερώτημα εγω είχα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα μιας γυναίκας που φορά άρωμα, την οποία δεν είδαμε να περνάει αλλά καταλαβαίνουμε ότι πέρασε από το άρωμα της…

    Ηθικό δίδαγμα: Πάλι οι γυναίκες έχουν τις λύσεις!

    Μου αρέσει!

  4. @Mrs Smith

    Δε ξέρω αν κάποτε θα μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την φύση, το σύμπαν. Αν συμβεί, θα είναι πολύ πληκτική η ζωή. Ίσως τότε δραπετεύσουμε σε ένα άλλο σύμπαν. Σαν να ζεις μαζί με έναν άνθρωπο που τον έχεις κάνει «φύλλο και φτερό» για να γνωρίζεις τι, πότε, γιατί, είπε, έκανε, θα πει, θα κάνει. Νομίζω όμως πως δεν κινδυνεύουμε από μια τέτοια πλήξη αφού η φύση έχει ενσωματώσει στο μυαλό μας την σύζευξη και την διάζευξη.

    @betty

    Αυτή είναι μια φράση από το επόμενο ποστ σαν σχόλιο στο σχόλιό σου. «Και να που φτάσαμε εκεί που έφτασαν και οι φυσικοί μελετώντας τον μικρόκοσμο. Αυτό που παρατηρούμε είναι αυτό που «διαταράσσουμε» για να μπορέσει να γίνει παρατηρήσιμο. Αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που «φωτίζουμε» και όχι αυτό που υπήρχε στο σκοτάδι. Δεν γίνεται να εξαιρέσουμε τον εαυτό μας από την προσπάθεια να ανακαλύψουμε την αλήθεια του «άλλου». »

    @aneksartitos2

    Μισούσες το φροντιστήριο; Θεωρητική κατεύθυνση θα ήσουν σίγουρα. 🙂

    Μου αρέσει!

  5. Mrs.Smith, συμφωνώ εντελώς. Τελικά οι Φυσικοί είναι πολύ χρήσιμα άτομα, (Βασίλη αυτό είναι δικό σου κατόρθωμα, προσοχή μη σκοντάψεις!)ανοίγουν πόρτες κι εμείς μπαίνουμε!
    Το τι βρίσκουμε δεν περιγράφεται, εξαρτάται κι από εκείνα που ήδη ξέρουμε…προσωπικά διαπιστώνω μια τρομερή αρμονία μεταξύ ορατών και «αοράτων» ρυθμών ζωής…Υπάρχουν κάποιοι πρωταρχικοί και απαράβατοι κανόνες λειτουργίας στην υλική και τη νοητή υπόσταση των όντων, που είναι ίδιοι…εντυπωσιακό αυτό…

    Μου αρέσει!

  6. padrazo,
    πριν μια εβδομάδα περίπου παρακολούθησα στη tv τη συνέντευξη του Γραμματικάκη.
    Απολαυστικός! Μου έκανε εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θέλει να αποδικωποιηθούν όλα.
    Θάθελε να αφέθούν κάποια πράγματα ανεξερεύνητα, μυστηριώδη, να μην χαθεί η μαγεία, όπως είπε.
    Τη χρειαζόμαστε και αυτή. Ορισμένοι.
    Ένα ποίημα χωρίς στίχους λοιπόν….

    betty,
    Ευτυχώς που δεν το βλέπουν όλοι έτσι το ζήτημα!!!! Να υπάρχουν κι’ άλλες πόρτες, παράθυρα να μπαινοβγαίνουμε…

    Θυμάμαι τα λόγια του Φυσικού μου στο Λύκειο, που συνεχίζουν να με εντυπωσιάζουν.
    «Όσα περισσότερα μαθαίνω περί Φυσικής τόσο περισσότερο πλησιάζω τον Θεό»

    taradela,
    Όπου τον πάει τον καθένα ο λόγος. Ο λόγος του βασίλη, στους ίδιους τόπους μας πήγε. Και ο κόσμος των συναισθημάτων στον κόσμο της φύσης ανήκει. Γιατί όχι λοιπόν?

    Υ.Γ. Μήπως είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου? Τις συνδέεις με αυτά που ήδη γνωρίζουν.
    Δυστυχώς, δεν το σκέφτονται έτσι πολλοί εκπαιδευτικοί.

    Μου αρέσει!

  7. @betty

    Υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρωπων που θέλει να μάθει 🙂

    @taradela

    Όμορφη «μεταφορά» 🙂

    @markosthegnostic

    Σωστά. Και μάλιστα το όνομα μένει αν και οι απόψεις μας αλλάζουν.

    @Mrs Smith

    Για σκέψου ότι αυτό το ηλεκτρόνιο που στολίζει το πρόσωπό του προέρχεται ίσως από κάποιο αστέρι…

    «Τι λέει η η φυσική περί ψυχής;»

    Νομίζω πως αναζητώντας την ψυχή της φύσης μιλάει και για την ψυχή του ανθρώπου.

    Για μένα η ψυχή είναι ένα ποίημα χωρίς στίχους.

    @Βiologos

    Νομίζω ότι με το επόμενο ποστ θα ξεσκονίσεις και άλλα 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Τα ξεσκόνισα λιγάκι.
    Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να δουλεύουν καθημερινά με ηλεκτρόνια αλλά έχουν ξεχάσει το πιο βασικό.Τι είναι με απλά λογάκια.

    Μου αρέσει!

  9. *mrs Smith ως γυναίκα φυσικός (θα αρχίσει τώρα ο βασίλης να λέει τα δικά του) σας πληροφορώ ότι η φυσική ή μάλλον καλύτερα, ο τρόπος σκέψης που εχω αποκτήσει μέσα από τις θετικές επιστήμες με έχει γλιτώσει από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις, επομένως ναι η φυσική έχει εφαρμογή και στα συναισθηματικά μας.

    Υ.Γ. Όποτε φαίρνω παραδείγματα από τη ζωή μέσα στην τάξη , ένα περίεργο πράγμα ,τα θυμούνται όλα.

    Μου αρέσει!

  10. Mrs.Smith, άστο αυτό καλύτερα, είναι «ιδιωτική μυθολογία».
    Φυσική και Θεολογία είναι τόσο αρμονικά δεμένα, όσο και η φυσική με τη φιλοσοφία, αλλά δεν το βλέπουν όλοι έτσι το ζήτημα. Σεβαστό κι αυτό, το υπογραμμίζω!

    Μου αρέσει!

  11. Λοιπόν, και το δικό μου μυαλό σε συναισθήματα πήγε! Γυναίκες….
    Τι όμορφο να μπορούσες να πείς σε κάποιον …Α΄ ένα φωτόνιο στολίζει το πρόσωπό σου και να μη σε κυττάξει σαν τρελλό…

    «Μερικές φορές το αεροπλάνο πετάει τόσο ψηλά που δεν φαίνεται «. Όπως η ψυχή.
    Τι λέει η φυσική περί ψυχής?

    Μου αρέσει!

  12. «… Μόνο που αυτή τη φορά είναι ένα σύννεφο από λάμψεις, μια φωτεινή γραμμή δηλαδή, που δημιουργείται καθώς το ηλεκτρόνιο συγκρούεται με τα άτομα του αερίου που αναγκάζονται να λάμψουν, εκπέμποντας σπίθες φωτός που τις λέμε και φωτόνια.»

    Τι όμορφη περιγραφή. όπως όταν συναντάς το πρόσωπο ενός ανθρώπου και παρατηρείς τα ίχνη της χαράς και τις μικρές εκρήξεις φωτός στο βλέμμα του.

    Μου αρέσει!

  13. Δε θέλω να μιλάω, αλλά στην άκρη της γλώσσας μου είναι…απ, μου ξέφυγε. Υπάρχει ένα ελάααχιστο ποσοστό ανθρώπων που γεννήθηκαν για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Αυτοί, θα ήταν καλό να είναι εκπαιδευτικοί!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.