Ζωνιανά: Είναι και γίγνεσθαι.

Είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό το θέαμα της εισβολής και κατοχής ενός ολόκληρου χωριού από τις αστυνομικές και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις. Θα μπορούσε κάλλιστα να στοχεύει στην αξιοποίηση της ρήσης «Συνηθίζει το μάτι; Συνηθίζει το μυαλό».

Όλος ο κόσμος γνωρίζει, έχει ακούσει, συζητάει, χαριτολογώντας μάλιστα, για το εκλεκτό της ποιότητας χασίς, που καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τροφοδοόντας με πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα υλικά και άυλα αγαθά τους ντόπιους «παραγωγούς» αλλά και τους «αόρατους επενδυτές». Σε καμιά περίπτωση δεν έγινε (ή δεν γνωρίζουμε;) τέτοιας κλίμακας επιχείρηση ή πιο σωστά τέτοια επίδειξη ισχύος σε ένα χωριό που δεν υπάρχει αμφιβολία πως είχε εκκενωθεί από τα κακοποιά στοιχεία που γνώριζαν και περίμεναν την εισβολή του κράτους.

Τα κανάλια πασχίζουν να συνδέσουν, ώστε έμμεσα να δικαιολογήσουν όχι την επίθεση που δέχτηκε η αστυνομία αλλά αυτή που πραγματοποίησε, με την ιδιοσυγκρασία των Κρητικών και τις συνέπειες του ιδιόμορφου παραβατικού εθιμικού δικαίου που έχει επικρατήσει στο νησί της Κρήτης.

Νομίζω πως ποιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε, όχι τι οδήγησε τα πράγματα σε αυτό που έγινε αλλά τι έχουν στο βάθος του μυαλού τους αυτοί που καθοδηγούν αυτό που τώρα γίνεται.

Τις σφαλιάρες δεν στις ρίχνει το παρελθόν αλλά το μέλλον όταν στρέψεις τον σβέρκο και ξεχαστείς.

Πως τον έλεγαν εκείνον τον εθνικό μας πράκτορα που έβαζε βόμβες «μόνος» του; Κρυστάλη;

Advertisements

18 responses to “Ζωνιανά: Είναι και γίγνεσθαι.

 1. Τσε αν νομίζεις κύριε giord ότι είμαστε πρωτόγονα ζώα διάβασε λιγουλάκι ιστορία να δείς ίντα χεις κάμει το χωριό μου για την πατρίδα!Εκτός κι αν εννοείς ως ζώα αυτούς που κάμουν χρήση για φόνο!Τότε πάω πάσο!

  Μου αρέσει!

 2. Καταρχάς ρε giord το θέμα είναι να φύγουν τα χασίσια από το χωριό τσε όι τα όπλα!Φαίνεται ότι εν κατέχεις από έθιμα στην Κρήτη τσε θα στα εξηγήσω εγώ λιγουλάκι!Η Κρήτη πάνω από ένα αιώνα εν έχει κάτσει σε ηρεμία!Όλο τσε κάποιος συνέχεια την ήθελε!Γι αυτό έπρεπε οι κάτοικοι να είναι αρματωμένοι τσε πανέτοιμοι!Αλλά όι μονάχα για την Κρήτη αλλά τσε για την Ελλάδα!Η οπλοκατοχή καθιερώθηκε με τον καιρό ως έθιμο!Τσε καλά κάμει αν έχεις πρόβλημα έλα πές το μας στα Ζωνιανά να δούμε πως θα φύγεις!Τα χασίσια πάντως πρέπει να φύγουν αν και με στεναχωρεί το γεγονός ότι από εκειά που έχω ρίζες βγαίνουν οι φούντες τσι Ελλάδος από 5-6 γρόθους!Χαιρετώ σας!

  Μου αρέσει!

 3. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία με τα Ζωνιανά δεν είναι το χασίσι αλλά η παράνομη οπλοκατοχή. Πρέπει επιτέλους να αφοπλιστούν αυτά τα πρωτόγονα ζώα που ρεζιλεύουν την Ελλάδα με την ύπαρξη τους και τη βάρβαρη συμπεριφορά τους. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά τα αίσχη σε μια Ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα.

  Μου αρέσει!

 4. με αποκαρδιώνει για αλλη μια φορά η ανυπαρκτη πολιτεία,αλλά εξισου με αφηνει άφωνη η απίστευτη ελληνική νοοτροπία…πάντου υπάρχουν χασισοφυτείες,δεν είναι μονο στην Κρητη,και παντού οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα και κανείς δε μιλα…για αλλη μια φορά κανείς δεν παίρνει την ευθύνη,το show της αστυνομίας εδώ είναι το λιγότερο κακό…

  Μου αρέσει!

 5. Σαφώς και λαικίζεις.. Πήρες την εύκολη καραμέλα ενάντια «σε αυτό πού έχει τώρα στο μυαλό της η εξουσία» και αφήνεις μιά άλλη εξουσία, τοπική, πού είναι πολύ πιο ισχυρή από διάφορους βουλευτάκους, μπατσάκους, εισαγγελάκους, κλπ.. Πού να τολμήσουν όλοι αυτοί.. Είναι σαν να μού λες ότι η γνωστή μαφία δεν ασκούσε (και δεν ασκεί) καμία εξουσία.. Βέβαια πρέπει να ξέρεις ότι πρίν 8 χρόνια μια δεκαεπτάχρονη είχε τολμήσει να καταγγείλει αυτές τις τοπικές εξουσίες στη Βουλή των εφήβων! Δηλαδή οι τσομπάνηδες με τις πόρσε έχουν κάτσει στο σβέρκο τού κοσμάκη και τολμάει να μιλήσει μόνο μία μαθήτρια!! Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι λαϊκίζεις για τον απλούστατο λόγο ότι η καταγγελία μόνο της κεντρικής εξουσίας σαφώς και «πουλάει» περισσότερο.. Ετσι όμως μετατρέπεις τούς κατσικοκλέφτες και τούς εμπόρους όπλων σε ..αντιστασιακούς!..φίλε μου..

  Μου αρέσει!

 6. Συμφωνώ με την προσεγγισή σου στο θέμα. Θα χαρώ να έχω το σχόλιο σου στο άρθρο μου: Από το Μυλοπόταμο της Τιμής και της λεβεντιάς στον Μυλοπόταμο της δειλίας και της εξαθλίωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας.

  Μου αρέσει!

 7. @απ’ αλλού

  Δεν είναι πολύ εύκολο πάντως να λύσουμε αυτή την εξίσωση που έχει τόσους πολλούς αγνώστους και γνωστούς.

  @Sotiris Koykios

  Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο και με τις ίδιες απορίες.

  Μου αρέσει!

 8. αυτοί που έφτιαξαν το show στα ζωνιανά αύριο θα φύγουν να γυρίσουν στην Αθήνα. Το πρωϊ άκουγα μια εισαγγελέα (επίτιμη έλεγε ο υπότιτλος…) να αναλύει ταινία του Χόλλυγουντ. Τώρα γιατί το επικοινωνιακό παιχνίδι τώρα; Οι λόγοι πολλοί.
  Με τόσα θέματα ανοικτά, με πορεία για την παιδεία χθες στο σύνταγμα, τα κανάλια είχαν μόνο Ζωνιανά. Ποιόν βολεύει αυτό; Με τον προϋπολογισμό σε συζήτηση εμείς ασχολούμαστε σε 1000 δενδρύλλια, που δικαιολογούν μια γιγαντιαία και ακριβή επιχείρηση για τον Έλληνα φορολογούμενο. Δίνονται εικόνες μαφίας για έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει μετά την αποχώρηση της αστυνομίας. Να θυμίσω επίσης ότι είχε ξανατεθεί θέμα πριν από ένα χρόνο για άλλο χωριό της Κρήτης μετά την ληστεία του ΑΤΜ…Θυμάστε;
  Για χρόνια δεν ακούγεται τίποτα θετικό για ένα νησί τόσο σημαντικό στην εθνική οικονομία, στην γνώση και τον πολιτισμό.
  Και όλα αυτά για την κάλυψη επικοινωνιακά της κυβέρνησης. Είμαστε σοβαρά απορημένοι γιατί γίνεται το show;
  http://koukios.wordpress.com

  Μου αρέσει!

 9. Νομίζω πως ποιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε, όχι τι οδήγησε τα πράγματα σε αυτό που έγινε αλλά τι έχουν στο βάθος του μυαλού τους αυτοί που καθοδηγούν αυτό που τώρα γίνεται.

  Συμφωνώ απόλυτα. Για μένα αυτό ακριβώς είναι το θέμα!

  Μου αρέσει!

 10. @Mrs Smith

  Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. θα το κάνω όμως αφού το προτείνεις.

  @Niemandsrose

  Τεστ και πρόβες ε;

  @Biologos

  2500 χιλιόμετρα. ¨οπου κι αν πας η Ελλάδα σε σε πληγώνει

  @sofistis

  Όπως λες και στον υπότιτλο του blog σου «η μόνη αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δύο αλήθειες». Μία μία λοιπόν.

  Y.Γ.Λαικίζω;!;!;

  Μου αρέσει!

 11. Φυσικά και πάντα αυτό πού έχουν στο μυαλό τους αυτοί πού καθοδηγούν, η εξουσία δηλαδή, είναι ένα ζήτημα πού πρέπει να σκεφτούμε.. Σκέψου όμως και λίγο αυτό πού έχει στο μυαλό της μια άλλη εξουσία (έστω τοπική) κατσικοκλεφτών, εμπόρων ναρκωτικών, εμπόρων όπλων, ληστών, και τσομπαναρέων με πόρσε!! Για φαντάσου να τούς είχες στο σβέρκο σου! Πρόσεχε λοιπόν γιατί προβληματιζόμενος μόνο για τούς μεν ίσως λαϊκίζεις χωρίς να το θές.. και επειδή μού ζήτησες ένα λίνγκ σε παραπέμπω σε μία έρευνα για το θέμα της οπλοκατοχής για να δείς πώς το «γίγνεσθαι» επιβεβαιώνει το «είναι» : http://www.sofistis.wordpress.com

  Μου αρέσει!

 12. Show είναι για να γουστάρουμε!Τα ίδια νομίζω γίνονται και στα Σκόπια αλλά μη νομίζετε ότι στον υπόλοιπο κόσμο κάποιος ασχολείται με αυτό.Και με το «ζήτημα» των Ζωνιανών, πέρα από το θέμα της παραβατικότητας και της ανοργανωσιάς της αστυνομίας – μαφία των (παρα)κρατικών τοπικών κομματαρχών, τα υπόλοιπα είναι πανυγήρι για τις κάμερες.Δε λέω είναι εντυπωσιακές οι σκηνές κτλ και οι κρητίκαροι με τα οπλοπολυβόλα αλλά μέχρι εκεί.Ούτε τίθεται ζήτημα για τους Κρήτες γενικότερα (κάθε άνθρωπος διαφέρει ανεξαρτήτως καταγωγής), ούτε για λευκά κελιά, ούτε για απόσχιση του νησιού κτλ.
  Αυτό που έθεσες άψογα «τι έχουν στο βάθος του μυαλού τους αυτοί που καθοδηγούν αυτό που τώρα γίνεται?» είναι το ερώτημα που θα έπρεπε να μας προβληματίσει έστω και λίγο.

  ΥΓ.Συγχωρέστε με για τον τρόπο με τον οποίο αγγίζω το θέμα αλλά 2500 Km απόσταση προσφέρουν διαφορετική οπτική.

  Μου αρέσει!

 13. Μας υποβάλλουν σε τεστ νομιμοφροσύνης, padrazo. Σαν το γνωστό «όποιος δεν είναι με το μέρος μας είναι εχθρός μας» του πλανητάρχη. Μια μέρα του Ζωνιανούς θα τους πούνε τρομοκράτες και θα τους χώσουν σε λευκά κελιά.

  Μου αρέσει!

 14. Δεν έρχομαι για να σχολιάσω ακριβώς, γιατί η ματιά σου στα γεγονότα με καλύπτει. Διάβασα σήμερα το προηγούμενο ποστ και τα σχόλια.
  Το «γιατί» γενικότερα, είναι πολύ σημαντικό να μας απασχολεί.
  Απαντήσεις δεν έχω φυσικά.
  Η οπλοκατοχή στην Κρήτη είναι ένα ανοιχτό θέμα από παλιά.
  Η χασισοφυτείες…μην τρελλαθούμε τώρα…υπάρχουν/υπηρχαν και σε άλλα πασίγνωστα μέρη στη χώρα μας και κάτι τέτοιο -όπως στην Κρήτη-ουδέποτε δεν έγινε.
  Όπως τα λές.
  Λέω Κρήτη και όχι Ζωγιανά γιατί όπως το αντιλαμβάνομαι και όπως το χειρίζονται τα ΜΜΕ μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με το νησί τελικά? Και ο λόγος είναι πέραν των Ζωγιανών.
  Η εξομοίωση του τοπικού περιστατικού με το νησί και τους κατοίκους του είναι κατάπτυστη.
  Κατάπτυστο βρίσκω και το να μιλάμε για τους κατοίκους ενός τόπου στο σύνολό τους.
  Κι’ όμως στο θεατή αυτό εντυπωνεται τελικά.
  Το ότι γενικά τα ΜΜΕ τα έχω απαξιώσει μέσα μου είναι άσχετο, αλλά το γράφω.

  Στην ουσία ήρθα για να προτείνω ένα βιβλίο.
  «Περί φωτίσεως» Ζοζε Σαραμάγκου.
  Όσοι το έχετε διαβάσει, έχετε ήδη καταλάβει γιατί το προτείνω.
  Κι΄όσοι το διαβάσετε, θα καταλάβετε γιατί το πρότεινα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s