Νόμπελ Φυσικής 2007 για την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας στους σκληρούς δίσκους

Στο γάλλο Albert Fert (αριστερά) και το γερμανό Peter Grunberg (δεξιά) απενεμήθη το φετινό Νόμπελ Φυσικής, για τη δουλειά τους στον τομέα της νανοτεχνολογίας, που οι εργασίες τους διεξήχθησαν ξεχωριστά.

13.jpg

2.jpg Στην ανακοίνωσή της η Σουηδική επιτροπή του βραβείου αναφέρει ότι το 1998 ο Albert Fert (σήμερα 69 ετών) και ο Peter Grunberg (σήμερα 68 ετών) ανακάλυψαν τη γιγάντια μαγνητοαντίσταση (GRM), μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.
Χάρη στη GRM, η πυκνότητα δεδομένων στους σκληρούς δίσκους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι δίσκοι μικραίνουν σε μέγεθος ώστε να χρησιμοποιούνται σήμερα ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως το iPod.
Το φαινόμενο GMR ανακαλύφθηκε χάρις τις νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 για την παραγωγή προϊόντων πολύ λεπτών στρωμάτων από διαφορετικά υλικά. Εάν το φαινόμενο GMR μπορούσε να εφαρμοστεί, τότε θα παράγονταν δομές που να περιέχουν στρώματα πάχους λίγων μόνο ατόμων. Για αυτόν τον λόγο το GMR μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μία από τις πρώτες πραγματικές εφαρμογές του ελπιδοφόρου τομέα της νανοτεχνολογίας.
Τα δεδομένα των σκληρών δίσκων αποθηκεύονται με τη μορφή μικροσκοπικών μαγνητικών περιοχών προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κεφαλή ανάγνωσης του δίσκου πρέπει να αναγνωρίσει τις διαφορές αυτές και να τις καταγράψει ως τα «0» και «1» της ψηφιακής πληροφορίας.
Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς οι μαγνητισμένες περιοχές γίνονται όλο και μικρότερες, οι διαφορές τους γίνονται όλο και πιο ασθενείς και δύσκολο να διαβαστούν. Το GRM επιτρέπει τη μετατροπή πολύ μικρών διαφορών σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές στο ηλεκτρικό σήμα της εξόδου.
Η γιγάντια μαγνητοαντίσταση κατέστη δυνατό να ανακαλυφθεί έπειτα από την τεχνολογική πρόοδο της δεκαετίας του ’70, με μεθόδους για την παραγωγή πολύ λεπτών στρωμάτων διαφορετικών υλικών.

Πηγή: Associated Press , 9 Οκτωβρίου 2007 , physics4u

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s