«Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια»

Το 2ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια».θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2008.

«Στους νεότερους χρόνους, από τον 17ο αιώνα και εξής, φαίνεται ότι δύο διαπιστώσεις σχετικές με την Επιστήμη και την Τέχνη έχουν καταστεί σχεδόν αυτονόητες στη συνείδηση των δυτικών κοινωνιών. Η πρώτη διαπίστωση, που αφορά την Επιστήμη, την θεωρεί ως την κατεξοχήν μέθοδο για την αναζήτηση και εύρεση της Αλήθειας, ενώ την ίδια στιγμή συχνά εκτιμά ότι στην αναζήτησή της αυτή, η Επιστήμη δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το Ωραίο και την Ομορφιά του κόσμου, θεωρώντας τα υποκειμενικά και άνευ μεγάλης σημασίας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη δεύτερη διαπίστωση, η Τέχνη συχνά θεωρείται ως ο χώρος καταγραφής και αναμέτρησης με την Ωραιότητα του κόσμου, αλλά χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην αναζήτηση της Αλήθειας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αμφισβητήσει το προφανές αυτών των «αυτονόητων» απόψεων. Να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Επιστήμη, αναζητώντας την αντικειμενική Αλήθεια, φτάνει στην ανάδειξη μιας άλλης κρυμμένης Ομορφιάς, ενώ η Τέχνη επιχειρώντας να δει – ιδίως τα τελευταία χρόνια – και πέρα από την Ομορφιά των φαινομένων, διερωτάται για την Αλήθεια αυτών».

Ένωση Ελλήνων Φυσικών.Γριβαίων 6, 106 80, Αθήνα.τηλ.: 210-3635701-fax: 210-3610690 – e–mail: eef@otenet.grhttp://www.eef.gr

Advertisements

7 responses to “«Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το Ωραίο και την Αλήθεια»

 1. @ xrysostomos

  Καλώς σε βρήκα συνάδελφε.
  Το προηγούμενο συνέδριο δεν το είχα παρακολουθήσει αλλά άκουσα καλά λόγια.
  Ιδωμεν 🙂

  Μου αρέσει!

 2. και μενα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, αν και κρατάω μια επιφύλαξη: Τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις/συζητήσεις δεν τις κάνει το θέμα τους αλλά οι συμμετέχοντες/ομιλητές…

  Ιδωμεν

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s