Νίκος Βούτσης : Πολιτική και προσωπική κατάθεση.

Δημοσίευση σημειώματος του Νίκου Βούτση στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 7/10/2007 με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα της σύλληψης του γιού του για την εμπλοκή του σε ληστεία τράπεζας.

“Επιλέγω να μιλήσω σήμερα, τρεις μέρες μετά το συμβάν, δημόσια, όχι μόνο γιατί δεν μου το επέτρεπαν λόγοι υγείας, ούτε μόνο γιατί πολιτικά και ανθρώπινα καλύφθηκα από τη δήλωση του συντρόφου Αλαβάνου. Κυρίως γιατί δεν επέλεξα να παίξω το παιχνίδι όσων θέλησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός για να αναβιώσει μια πολιτική βεντέτα με στόχο τον πολιτικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και τον χώρο της νεολαίας γενικότερα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετική λογική και η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές,, όπως και η πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Δεν ζήτησα,, δεν διεκδικώ και δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση σε οποιοδήποτε στάδιο που θα έχει η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης,, άλλωστε ο γιός μου, που έχει τις δικές του ιδεολογικές επιλογές, πάντοτε, όπως και τώρα, υφίσταται τις συνέπειες μέσα στο πεδίο των πρακτικών και των αξιών που ο ίδιος ορίζει. Πολιτικά και προσωπικά, όπως θα ίσχυε και για κάθε στέλεχος του δικού μας χώρου με υπερβαίνουν, πέραν της θεωρητικής αντίθεσης, τα όρια των επιλογών που δεν εξαντλούνται στη συλλογική και ανοιχτή δράση. <η στάση όμως τόσα χρόνια μέσα από τα κινήματα της αριστεράς δεν υπήρξε ποτέ φιλική με τη διάσταση της πολιτικής καριέρας, με τη χρησιμοποίηση της οικογένειάς μας για ανέλιξη και για κληρονόμηση πολιτικών τίτλων και αξιωμάτων, γιατί για μας είχε και έχει σημασία το ταξίδι, η προσφορά το όραμα.

Δεν μας συμπαθούν αρκετοί γιατί βρεθήκαμε πάντοτε στην πρώτη σειρά των αντιπαραθέσεων απέναντι σε όσους στερούν δικαιώματα, σε όσους κερδοσκοπούν με το φόβητρο της οικοδόμησης σύγχρονων κοινωνιών μηδενικής ανοχής, όσους απαξιώνουν τους κοινωνικούς αγώνες «υπέρ του νόμου και της τάξης», όσους, εν τέλει, θεωρούν ότι οι κοινωνίες και ιδιαίτερα η νεολαία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δημοκρατικά κλεισμένες μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε υγειονομικές ζώνες.

Αυτή είναι η δική μου απάντηση στην απύθμενη υποκορισία, ευτυχώς πολύ λίγων παραγόντων των ΜΜΕ και πολιτικών κύκλων, που θέλησαν να στήσουν σκηνικό συλλογικής πολιτικής ευθύνης για την Ριζοσπαστική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα μου τον ΣΥΝ. Η οικογενειακή ευθύνη, βεβαίως και υπάρχει, με την έννοια, όμως , της αυτονόητης στήριξης που θα έχει από μένα, τη μητέρα του, την οικογένειά μου ο γιός μου.

Φοβάμαι ότι η ζωή –είναι χαζό να μιλάμε για ρόλους των ίδιων των παιδιών μας- γίνεται πιο δύσκολη ακόμα και από τον ρόλο του πατέρα και του ηγετικού στελέχους όπως προσφυώς είπε ο Αλέκος. Ευχαριστώ όλους και είμαι υπόχρεος για τη συμπαράσταση που επιδεικνύουν.”

 

22 thoughts on “Νίκος Βούτσης : Πολιτική και προσωπική κατάθεση.

  1. @alexander
    γιατι τετοιο επιθετικο τονο? θιχτηκες με καποιον τροπο?
    η αγνοια ειναι δυναμη (κ η μαλακια υπερδυναμη θα πει ο padrazo)
    @haridimos
    αν οι ναζι αν αν αν αν…
    μια υποθετικη ερωτηση μπορει να παρει απαντηση? και ποσο σωστη η λανθασμενη μπορει να ειναι?
    τεσπα εγω αμφισβητησα τη δημοκρατικοτητα του ραλλη

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Αμαρτίες τέκνων παιδεύουσι γονείς; « Καρότο και Μαστίγιο

  3. @ JustAnotherGoneOff
    Ναι, αλλά αν οι Ναζί ήξεραν ότι ο γιος του θα γινόταν πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, μπορεί να μην έκαναν πρωθυπουργό τον πατέρα …

    Ο πατέρας είναι υπεύθυνος για την ανατροφή του παιδιού μέχρι να ενηλικιωθεί… Δε θυμάμαι πχ να μπήκε στη μπουζού ο μπαμπάς Ξηρός, ούτε να ‘σταυρώθηκε’ η εκκλησία γιατί ο Παπα-Ξηρός είχε τόσα παιδιά στο ΄κουρμπέτι’…

    Μου αρέσει!

  4. Γιατί ένας γιος δεν είναι υπεύθυνος για την ανατροφή του πατέρα του ενώ ένας πατέρας είναι ο κύριος υπεύθυνος.

    Απορία: Αφού μερικοί δε μπορούνε να καταλάβουνε τόσο μεγάλες διαφορές γιατί νομίζουνε ότι έχουνε σοβαρές απορίες;

    Μου αρέσει!

  5. Απορία: αφού ο πατήρ του Γεώργιου Ράλλη ήταν διορισμένος πρωθυπουργός από τους ναζί κατακτητές, γιατί αυτό δεν απέτρεψε τον υιό να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός;

    Μου αρέσει!

  6. Εκ παραδρομής το «Βούτσης» είχε γραφτεί σαν «Βρούτσης»

    @J.McManus

    Σε ευχαριστώ για την ευγενική παρέμβαση. Συμβαίνει το Βρούτσης να είναι όνομα του περιβάλλοντός μου .

    Μου αρέσει!

  7. Παράθεμα: H ημιμάθεια->μισή αρχοντιά! « The MacManus Diaries

  8. Εάν ασχολούμασταν επαρκώς με τη φροντίδα του εαυτού μας, δεν θα επιτρέπαμε σε καμμια τράπεζα να μας ληστέψει…με ό,τι αυτό συνεπάγεται…κι αυτό το πιστεύω για όλους τους τομείς της ζωής… το αρχικό κόστος μπορεί έτσι πολύ γρήγορα να αποφέρει σημαντικό κέρδος, είναι ζήτημα οπτικής…όμως.

    Μου αρέσει!

  9. @luminaled

    Νομίζω κανείς δεν λυπάται όταν μια τράπεζα ληστεύεται αναίμακτα. Το αντίθετο μάλιστα.
    Αν θα λήστευα αόρατος μια τράπεζα;
    Πάντα συμπαθούσα τον Ζορό 😉

    Μου αρέσει!

  10. @anonymus
    αναγκαια η εφαρμογη των νομων απο ολες τις πλευρες?
    μα ποιος κατασκευαζει τους νομους και κατα παραγγελια ποιων?

    εμμενω στην χρηση της εννοιας «ψευδοηθικη»
    @padrazo
    θα ληστευες αορατος μια τραπεζα?
    ουτως η αλλως οι τραπεζες εγκληματουν σε βαρος ολων μας. οποτε γιατι να καταδικασω μια πραξη εναντιον τους?

    @aqua
    ο βρουτσης ευθυνη εχει. σιγουρα ομως οχι πολιτικη και οχι αποκλειστικη

    θελω να υπενθυμησω πως οι καταληψεις ειναι παρανομες, οι απεργιες καταχρηστικες, και οι πορειες παρακωληση συγκοινωνιων. οποτε η υποταγη σε νομους δεν αποτελει επιλογη

    Μου αρέσει!

  11. @ aqua

    Εχεις δικιο. Απλογείται για αδίκημα που δεν διέπραξε.

    @ μπαλα

    Δε ξέρω αν είναι θέμα ευφυίας είναι όμως ενδικτικό συναισθηματικής νοημοσύνης.

    @Niemandsrose

    Ισως και αυτοματοποιημένη καταδίκη.

    Μου αρέσει!

  12. Είναι ένα από τα πολύπλοκα θέματα, τα δύσκολα, τα ασυνήθιστα. Πώς συμβαίνει να έχουν κρίνει και αποφασίσει όλοι για ένα τέτοιο θέμα τόσο γρήγορα; Αυτοματοποίηση της άποψης. Αυτό βλέπω.

    Μου αρέσει!

  13. Και γιατί κάποιος να ευθύνεται ή να απολογείται για κάποιον άλλο επίσης ενήλικο ,εστω κι αν είναι παιδί του ?

    Μου αρέσει!

  14. Εγώ πάντως δυσκολεύομαι να καταλάβω πλήρως την τελευταία παράγραφο

    «Φοβάμαι ότι η ζωή –είναι χαζό να μιλάμε για ρόλους των ίδιων των παιδιών μας- γίνεται πιο δύσκολη ακόμα και από τον ρόλο του πατέρα και του ηγετικού στελέχους»

    και ειδικά την φράση «είναι χαζό να μιλάμε για ρόλους των παιδιών» και στην οποία επιθυμώ να επανέλθω.

    Μου αρέσει!

  15. @suspect

    Δηλαδή κατά την γνώμη σας «έλεγχος=βοήθεια»

    @luminaled

    Ο κλέψας του κλέψαντος είναι μισός αθώος μισός ένοχος

    @Zombila

    Σε ένα τριαξονικό φορτώνεις ποδήλατο το αντίστροφο είναι αδύνατ0.

    @anonymus

    Νομίζω πως η συζήτηση για το ποια κοινωνία θέλουμε έχει σταματήσει προ πολλού. Η συζήτηση έχει εκφυλιστεί στο «ποια κοινωνία ανεχόμαστε».

    Μου αρέσει!

  16. Luminaled δεν ξέρω αν η κοινωνία βοηθιέται με πλήρη υποταγή στους νόμους, η εφαρμογή τους όμως, από όλες τις πλευρές είναι αναγκαία..

    Suspect και Zompila δηλαδή να υποθέσω ότι όλοι οι άριστοι πολιτικοί που έχετε στο μυαλό σας, έχουν συστήσει και τις ιδανικές οικογένειες;
    Μήπως ξέρετε έστω και έναν να μου υποδείξετε;

    Και για να σοβαρευτούμε. Είναι δείγμα καλού πατέρα, κατά την άποψή σας, να έχει επιτύχει να έχουν τα παιδιά του ίδια κι απαράλλαχτη ιδέα για την κοινωνία με εκείνον;
    Σας είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείτε ότι η νέα γενιά, μπορεί να διαμορφώνει ένα modus vivendi εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη;

    Μήπως βρε παιδιά, στην προσπάθειά μας να δικαιώσουμε την όποια πολιτική μας άποψη, καταλήγουμε να λέμε αηδιούλες, που ενδεχομένως να διαμορφώνουν και επικίνδυνες απόψεις για το ποια κοινωνία θέλουμε;

    Μου αρέσει!

  17. ελεος με αυτη την ψευδοηθικη. δηλαδη η κοινωνια βοηθιεται με την πληρη υποταγη σε νομους?
    και δε ληστεψε και κανα μπακαλη, ληστεψε απλα τους νομιμους ληστες

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.