Κβαντική ανθρωποδυναμική

Την επόμενη φορά που θα «στριμώξετε» κάποιον για να αποκαλύψετε τις όποιες «αθέατες» μυστικές πλευρές του και πριν αρχίσετε την γρίνια ή την υστερία «με ξεγέλασες, άλλο έδειχνες από μακριά και άλλο από κοντά, είσαι διπρόσωπος/η κλπ» να θυμάστε ότι ακόμα και το φώς όταν το «στριμώξετε» στον χώρο και το χρόνο έχει μια «μη λογική» συμπεριφορά. Μπορεί ας πούμε να διαδίδεται μη ευθύγραμμα και μάλιστα με ταχύτητα μεγαλύτερη από την συμβατική αξεπέραστη «ταχύτητα του φωτός».

Αλλά και ένα ηλεκτρόνιο «στριμωγμένο» χωροχρονικά μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω στον χρόνο (ναι είναι αλήθεια, μόνο που επειδή εσείς κινείστε μπροστά θα νομίζετε πως ανακαλύψατε κάποιο καινούργιο σωματίδιο, με αντίθετες ιδιότητες που θα το πείτε αντιηλεκτρόνιο ή ποζιτρόνιο ή ότι άλλο αντί σας έρθει) η ακόμα μπορεί να απλωθεί στον χώρο σαν ένα κύμα . Κανείς βέβαια δεν κατηγόρησε ποτέ ένα ηλεκτρόνιο για διττή συμπεριφορά. Ίσως κάποιοι φυσικοί να παραπονέθηκαν στον θεό που δεν τους βοηθάει να καταλάβουν ή στην γυναίκα τους δεν καταλαβαίνει, αλλά πάντως δεν έκαναν κάποια «σκηνή».Όλες αυτές οι «παράλογες» διαπιστώσεις θα σας εκπλήξουν και θα σας γεμίσουν με ικανοποίηση και ίσως χαρά και αγαλλίαση γιατί ξεσκεπάσατε «μυστικά και ψέματα» ή εξηγήσατε επιτέλους μια ακατονόητη συμπεριφορά. Η ικανοποίησή σας μπορεί να είναι ισόποση με ενός φυσικού που «βλέπει» τον κόσμο μεσα από τα γοητευτικά μεν μυστηριώδη δε μάτια της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής (QED). Όμως αυτές οι περίεργες «μη λογικές» συμπεριφορές που αποκάλυψε το «στριμωξίδι» σας, είναι και θα μείνουν παγιδευμένες στον μικρόκοσμο του «άλλου» ανήμπορες πρακτικά να εξηγήσουν τον μακρόκοσμό του.

Δεν είναι ψέμα (προς το παρόν τουλάχιστον) πως υπάρχει μια ανώτατη ταχύτητα ( c ) για το φώς στον μακρόκοσμο. Δεν είναι ψέμα πως ένα φωτόνιο μπορεί να τρέξει με ταχύτητα μεγαλύτερη από c στον μικρόκοσμο.

Αν απελπίζεστε με συμπεριφορές που σας φαίνονται αντιφατικές ή παράλογες ή ανεξήγητες΄, υπάρχει ένας τρόπος να πάψετε να υποφέρετε, αρκεί να πάψετε να αναρωτιέστε «γιατί» και να αρχίσετε να ψάχνετε το «πως».

Advertisements

5 responses to “Κβαντική ανθρωποδυναμική

 1. betty

  καλά να περνάτε λοιπόν. προφανώς απλαμβάνετε την εξοχή την στιγμή που εγώ απαντώ στο σχολιό σας.

  Μου αρέσει!

 2. Ωραία, σε αφήνω λοιπόν στην ησυχία σου(εξ ανάγκης!)γιατί κι εμείς θα πάρουμε τα βουνά(ξέρεις, με λίγο παραλία δίπλα…)και τα ξαναλέμε σε δύο εβδομάδες. Καλά να περάσεις!

  Μου αρέσει!

 3. tassoula

  Χαίρομαι πάντα όταν η φυσική γίνεται ενδιαφέρουσα 🙂

  betty

  Είμαι φυσικός. Ούτε εγώ ούτε η κβαντική μηχανική έχουμε βρεί θέση στο ελληνικό σχολείο. (Αν πω προς το παρόν θα είναι για να μας δωσω μια ελπίδα.

  Η κβαντική ηλεκτροδυναμική είναι ένας τρόπος να εξηγήσουμε ΠΩΣ λειτουργεί η φύση. Το ΓΙΑΤΙ λειτουργεί έτσι το αφήνουμε σε άλλους. Φιλόσοφους θεολόγους κλπ.

  Δεν θα έλεγα ότι ανατρέπει η κβαντική ηλεκτροδυναμική την «γνωστή» μας φυσική. Αυτή μάλλον ανατρέπεται από μονη της όταν δεν μπορεί να εξηγήσει κάποια φαινόμενα. Η Κ.Η είναι ένας τρόπος να εξηγούμε αυτό που συμβαίνει κυρίως σε υποατομική κλίμακα, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι σαν θεωρία μπορεί να εξηγήσει με έναν διαφορετικό κομψό τρόπο και φαινόμενα του μακρόκοσμου όπως η ανάκλαση ή η διάθλαση του φωτός.

  Φηλαδή με απλά λόγια στον μικρόκοσμο κάνει αυτό που αδυνατούν να κάνουν άλλες θεωρίες.

  Υπάρχει μια παρεξήγηση με την θεωρητική φυσική -ότι μιλάειγια «παράλογα» πράγματα, ας πούμε- και ίσως αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι όταν διατυπώνεται μια θεωρία, τις ερμηνείες ακολουθούν οι «προβλέψεις» που στις «επιτυχυμένες» θεωρίες επαληθεύονται τελικά αργότερα από το πείραμα. Η Φύση είναι αυτή που είναι. Εμεις την παρατηρούμε. Προσπαθούμε να δούμε πολύ κοντά και πολύ μακριά, εκεί που τα μάτια ηλκετρονικά ή βιολογικά δεν μπορούν να δουν. Ισως στο βάθος του μυαλού μας πίσω από την περιέργεια του πως λειτουργεί η φύση να κρύβεται η περιέργεια για το πως λειτουργεί το ανθρώπινι μυαλό. Ισως λέω.
  ¨οπως βλέπεις και γω όταν αρχίσω να μιλάω δεν έχω τέλος.
  Αν δεν απαντήσω σύντομα σε κάποιο σχόλιο είναι γιατί θα έχω πάρει τα βουνά για τρεις μέρες.
  Θα απαν΄τησω πάντως σε κάθε απορία σου, αν μπορώ βέβαια και αν έχεις υπομονή μεχρι να επιστρέψω.

  Μου αρέσει!

 4. Τώρα μάλιστα, συνεννοηθήκαμε και καταλάβαμε τι ακριβώς συμβαίνει στην άλλη πραγματικότητα (που ίσως ειναι η αληθινή!).
  Φυσικός είσαι; και εάν ναι, διδάσκεται η κβαντομηχανική στα σχολεια; Είναι βέβαιο ότι ανατρέπει την μέχρι τώρα γνωστή μας φυσική; Πρόσεξε τι θα απαντήσεις γιατί οι ερωτήσεις μου δεν θα έχουν τέλος…:) 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s