ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37

Απρίλης 1988

«…Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι δαπανούν μόνο για το νοίκι το μισό του μισθού τους (αν έχουν βέβαια κάποιο μισθό), 200.000 διαμερίσματα μόνο στην Αθήνα (σύμφωνα με δηλώσεις του Τρίτση σαν υπουργού του ΥΠΕΧΩΔΕ) μένουν κλειστά και ακατοίκητα. Πολλά απ’ αυτά (τα μισά) είναι περιουσία τραπεζών, δημοσίων οργανισμών ή της εκκλησίας. […] Έτσι, εμείς, μια ομάδα άστεγων φοιτητών αποφασίσαμε να καταλάβουμε και να ζήσουμε μαζί στο κτήριο της οδού Δροσοπούλου και Λ. Καραγιάννη, ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Παιδείας [όλο το κείμενο εδώ]»

Απρίλης 2007

«Η κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37 συμπλήρωσε 19 χρόνια ζωής ως χώρος αυτοστέγασης, συλλογικής ζωής και δράσης. Δεκαεννέα χρόνια άρνησης απέναντι στους νόμους της ιδιοκτησίας που καθιστούν χιλιάδες προλετάριους όμηρους στο καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, εξαρτημένους από τα αφεντικά και τις εκμεταλλευτικές πολιτικές του κράτους […] Πρόκειται για έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και έκφρασης όπου στεγάζονται μια σειρά από δραστηριότητες όπως συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις, εκδόσεις, καθώς και ο θεατρικός κύκλος Ανάπλους.[…] Κάθε περίοδος αυτών των 19 χρόνων είναι γεμάτη από στιγμές αντίστασης μέσα από τις οποίες συναντηθήκαμε. Αγώνες μαθητών και νεολαίων, αγώνες σε κατειλημμένα εργοστάσια και εξεγέρσεις σε φυλακές, αγώνες αλληλεγγύης σε συντρόφους που βρέθηκαν στα χέρια του κράτους, κινητοποιήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας και τις πολεμικές της επιδρομές, αγώνες για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια σε κάθε γωνιά της γης, από τους εξεγερμένους ινδιάνους του νότου ως τις μητροπόλεις του βορρά…»

Εδώ ταιριάζει μια χαρά η ευχή :
«Να τα εκατοστίσετε (και βάλε) παιδιά»

Ευχαριστώ τον ανώνυμο φίλο που με σχόλιό του επανέφερε στην επιφάνεια -τουλάχιστον του δικού μου μυαλού- το θέμα των «καταλήψεων στέγης».

Advertisements

13 responses to “ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37

 1. @ huginn

  Όταν λέω προσωπικές μαρτυρίες εννοώ εμπειρίες και ιστορίες από την καθημερινότητα. Πιστεύω πως μερικές φορές μια ιστορία μια καταγραφή του «τότε» του «τώρα» μια ματιά στο «αύριο» που ξεδιπλώνεται με την αφήγηση μπορεί να πει όσα δε μπορούν δέκα προκηρύξεις μαζί.

  @niemandsrose

  Την δεξίωση για την γιορτή της δημοκρατίας εννοώ όπως είπε και ο huginn. ¨ολος ο κόσμος ήταν εκεί άκουσα. Πολιτικοί , μαθητές bloggers, εκπρόσωποι μονογονεικων οικογενειών -αυτό δεν το κατάλαβα-. Γιατί να μην καλεστο΄΄υν και άστεγοι ή επαναστατικά στεγασμένοι. Αναρωτιέμαι τωρα εγω.

  Μου αρέσει!

 2. Βρε από την γιορτή της δημοκρατίας (θεός σχωρέστην) . Την γιορτάζουν για την πτώση της χούντας κάθε χρόνο. (το κουμπάκι για τα γαμοσταυρίδια που είναι;) .

  Μου αρέσει!

 3. Από αυτές που ξέρω παρουσία στο ιντερνετ έχουν μόνο η βίλα και η λέλας. Η βίλα έχει μπλογκ αλλά όχι σαν στέγες. Ο κόσμος από την κατάληψη δέλτα επίσης (εγνατίας 13 είναι που σε 13 μέρες κλείνει το τρίμηνο) δουλεύει ιδέα για μπλόγκ.
  Στο ιντυμεντια επίσης είχε ανεβεί κείμενο από την στεγαστική κολλεκτίβα της υφανέτ που ήταν και η εισήγηση τους για μια αντίστοιχη κουβέντα που είχε γίνει στο πλαίσιο του 10ημέρου για τα 3 χ΄ρονια της κατάληψης. (είχε γίνει μαιο ).Όταν λες προσωπικές μαρτυρίες τι ενοείς;

  Μου αρέσει!

 4. Από ότι έμαθα κι εγώ η Terra δεν είναι κατάληψη στέγης.
  Συγκεντρώνω όσες πληροφορίες μπορώ από τις καταλήψεις στέγης από το δίκτυο με βάση τον κατάλογο που μου έδωσες. Επιθυμητές οι προσωπικές μαρτυρίες. Και ακόμα περισότερο ένα και περισσότερα blogs. Υπάρχουν άραγε;

  Υ.Γ. Από ότι πληροφορούμαι ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν κάλεσε καταληψίες στέγης στην δεξίωση 🙂

  Μου αρέσει!

 5. Στης Θεσσαλονίκης που αναφέρει ο/η huggin να προσθέσω και την Terra Incognita, που πριν κάνα δίμηνο έκλεισε τρία χρόνια.

  Μου αρέσει!

 6. @ niemandsrose

  Για κατάληψη δε ξέρω πάντως ένα αφιέρωμα αξίζει.

  @ weirdo

  Μας πληγώνετε λίγο με την ηλικία αλλά η δίψα σας για μαθηση μας αποζημιώνει 🙂

  @ huginn

  Ας κάνουμε μια βόλτα λοιπόν.Οχι στα κτίρια αλλά σε μια άλλη άποψη για την ζωή.

  @ markos-the-gnostic

  Για τι να πρωτομιλήσει κανείς τι να πρωτοπληροφορηθεί και τι να πρωτοθυμηθεί.

  Μου αρέσει!

 7. Αντέ αλλά 2 χρόνια και παίζει χρησικτησία :D.
  Ένας κατάλογος με τις καταλήψεις στέγης που γνωρίζω (οι περισσότερες δεν είναι μόνο στέγης):
  Αθήνα:
  Λέλας, Βίλλα Αμαλίας, Πολυλά ,ήταν και η Γερμανικού αλλά εκενώθηκε.
  Θεσσαλονίκη:
  Υφανετ, Μαύρη γάτα,Ορφανοτροφείο,Δέλτα. Οι δύο τελευταίες στην θεσσαλονίκη είναι «φετινές».

  Μου αρέσει!

 8. Σπουδαίο..
  Μπράβο (και) γι’αυτήν την αναφορά..
  Να θυμούνται οι παλαιότεροι, να μαθαίνουν οι νεότεροι..
  Καλημέρα 🙂

  Μου αρέσει!

 9. Μπράβο και πάλι padrazo για το θέμα που έβαλες! Ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα πιο πολύ να κάνουμε αφιέρωμα ή που ξέρεις…κατάληψη!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s