Περαστικά Λεωνίδα.

Σε ένα χωριό της Κομοτηνής.
«Τελικά φτάσαμε σ’ ένα μικρό καφενείο. Μας περίμεναν καμιά δεκαριά άνθρωποι που στέγνωναν τις μουλιασμένες βαριές κάπες τους γύρω από μια ξυλόσομπα που την τροφοδοτούσαν αδιάκοπα. Έβλεπα τις σκιές τους να χορεύουν στους τοίχους, καθώς τους φώτιζε μια λάμπα πετρελαίου. Έξω έκανε δαιμονισμένο κρύο, αλλά και μέσα δεν ήταν καλύτερα[…] Έβλεπα γύρω γύρω τα πρόσωπα, χαρακτηριστικά πρόσωπα αγροτών, σκαμμένα από τα βάσανα, τη δουλειά το ξεροβόρι ή τον ήλιο, βγαλμένα λες από πίνακα του Σεμερτζίδη, μα μάτια δύσπιστα σε κάθε ξένο που ερχόταν από το καλοβολεμένο του σπίτι, ίσως για να τους τάξει κάτι ή να κατηγορήσει πως … οι άλλοι φταίνε για την εγκατάλειψη και τη φτώχεια.
« Άντε πέστε μας ότι έχετε και ύστερα σύρτε να πάτε στο καλό. Εμείς σας ευχαριστούμε και μόνο που ήρθατε να μας δείτε στα χάλια μας. Όσο για μας, δεν έχουμε να σας πούμε τίποτα περισσότερο από όσα είδατε. Σύρτε να πάτε στο καλό, γιατί ο καιρός αγριεύει»


Λεωνίδας Κύρκος , Στιγμές , εκδόσεις Εστία
Εικόνα : Σεμερτζίδης Βάλιας, Όργωμα, π. 1938 Εθνική Πινακοθήκη

Advertisements

7 responses to “Περαστικά Λεωνίδα.

 1. @ medman

  Δεν άλλαξα την εισαγωγική φράση. Μάλλον το πάθος σου εστίασε στη λέξη Κομοτηνή. Πάντως και από το υπόλοιπο κείμενο που δεν ανέβασα στο ποστ προκύπτει ότι ο Λεωνίδας Κύρκος αναφέρεται σε απομακρυσμένο χωριό της Κομοτηνής.

  Μου αρέσει!

 2. Ώρες-ώρες βαριέμαι πραγματικά τα σχόλια γι’ αυτό και παρατείνω συνεχώς την απάντηση στην ανάρτηση αναφορικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

  Η βαρεμάρα αυτή με απέτρεψε να πω ότι πράγματι, αυτή είναι εικόνα των απομονωμένων περιοχών της Ελλάδος.Όλης της Ελλάδος.

  Ένσταση όμως: Ποια Κομοτηνή?
  Είναι η Κομοτηνή απομονωμένο μέρος της Ελλάδος?Θα κάνω την σύγκριση της Κομοτηνής με άλλες πόλεις επί των ημερών μας.Η Κομοτηνή είναι μια πόλη γεμάτη από φοιτητές, νέους, ζωή, μαγαζιά.Το μειονέκτημα της είναι οι πολίτες που απαρτίζουν την κοινωνία της.Με ανάλογο τρόπο (και διαψεύστε με αν κάνω λάθος), όπως αναβαθμίζονταν οι λοιπές περιοχές της χώρας, αναβαθμίστηκε και αυτή η πόλη.Για να το κάνω ξεκάθαρο, δεδομένου ότι αναβαθμίζονταν ομοίως όλες οι περιοχές, η Κομοτηνή δεν ήταν στην απομόνωση ή αν θέλετε η μόνη απομόνωση.Εύστοχος ο τίτλος?

  Σας μιλάει ένας νέος που δεν σκοπεύει να μείνει ποτέ στην εν λόγω πόλη.Ιδού η τραγικότητα του λάθους του συγγραφέως.

  Όσον αφορά την ιστορία του, δυστυχώς – και ευχαριστώ για την κατανόηση – δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όλα τα πρόσωπα – ιστορικά και μη – που διαμόρφωσαν, στον βαθμό που ήταν σε θέση, την πορεία αυτής της χώρας όντας μέλη του πολιτικού κόσμου κατά καιρούς.

  Ανεξαρτήτως του αν είπε κοτσάνες (!) ή πολύ ορθά πράγματα, η υγεία είναι ουσιωδέστερη όλων και εύχομαι παρομοίως περαστικά.

  EDIT: padrazo άλλαξες την εισαγωγική φράση του κειμένου ? 🙂
  Παίρνω όρκο ότι δεν μιλούσε για χωριό αλλά για την ίδια την Κομοτηνή 🙂 Αν κάνω λάθος είναι αυτό που προανέφερα (η βαρεμάρα ντε) και μάλλον θα πρέπει να σταματήσω το γράψιμο τις μέρες του καλοκαιριού.Τι να πω? Σας αφήνω στην ησυχία σας και ζητώ συγγνώμη για την άνευ λόγου αναστάτωση…

  Μου αρέσει!

 3. @ n.ago

  Απ’ το στ’ομα σου και …σε ποιανού το αυτί 😉

  @ niemandsrose

  Εξαιρετικές φωτογραφίες. Δεν έχω λόγια και αυτή τη φορά θα σου πω ευχαριστώ 🙂

  @medman

  Η νεότητα μόνο και όχι η γυναισθηματική φόρτιση δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «τυπάκος» για ένα ιστορικό πια στέλεχος της αριστεράς.

  Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν αναφέρεται στο σήμερα αλλά σε μια εποχή είκοσι τουλάχιστον χρόνια πριν. Σε μια εποχή που η εικόνα αυτή ήταν συχνη σε απομονωμένα χωριά όχι μόνο στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στην νότια και μιλάω εκ πείρας.

  Δεν υπάρχει σχόλιο ούτε δίδαγμα. Τα διδάγματα τα φτιάχνει ο καθε ένας μονος του. Ηταν απλά ένα ευχητηριο ποστ για την υγεία του με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.

  Μου αρέσει!

 4. Συγγνώμη αλλά αν το έπιασα _σωστά_, εγκατάλειψη σημαίνει και υπονοεί ότι η Κομοτηνή είναι κάπου στο τέλος – του εν Ελλάδι – κόσμου ?

  Καλά είμαστε σοβαροί?Ο κόσμος που περιγράφει ο τυπάκος είναι στην φαντασία του…
  Δεν κατάλαβα Βασίλη, τι ακριβώς λέγεται, τι αποτελεί σχόλιο και ποιο είναι το δίδαγμα…
  Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος λόγω της καταγωγής…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s