Με αφορμή την υπόθεση Celniku

Κάποτε αυτός ο τόπος ήταν τόσο φτωχός που οι άνθρωποι περνούσαν τα σύνορα αναζητώντας δουλειά. Στις ημέρες μας οι συνάνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα για να βρουν το δίκιο τους σε ένα νέο είδος μετανάστευσης, «δικαστικής» μετανάστευσης. Μπορεί να επιστρέφουν στον τόπο τους, όμως το περί δικαίου αίσθημα κατοικοεδρεύει πλέον έξω από τα σύνορα. Ο τόπος μας εξακολουθεί να είναι ηθικά φτωχός, με ένα ολοένα αυξανόμενο και καθημερινά σχεδόν επαληθευόμενο έλλειμμα δικαιοσύνης.

Θυμήθηκα πως κάποτε, στους κρίσιμους ποδοσφαιρικούς αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος καλούσαν ξένους διαιτητές, γιατί κανείς δεν είχε εμπιστοσύνη στην απονομή ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης από τους Έλληνες διαιτητές μέσα στο γήπεδο. Αυτό τελικά σταμάτησε γιατί υποτιμούσε και υποβίβαζε την ελληνική διαιτησία και τελικά την Ελλάδα στους διεθνείς αθλητικούς κύκλους.

Ευτυχώς κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα προσφυγής στην Ευρωπαϊκή «διαιτησία» . Μπορεί όμως να κρατήσει στην αφάνεια τις ανατροπές των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων στο Ε.Δ υπέρ των θυμάτων. Είναι εύκολο όταν αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση χρειάζονται πολιτική και νομική εύνοια. Όμως το έλλειμμα δικαιοσύνης όπως και το οικονομικό δεν μπορεί να μείνει για πολύ κρυφό όσο και αν το μετακυλήσεις στο επόμενο θύμα ή στο επόμενο έτος.

Αδικήματα κατά της ανθρώπινης ζωής μένουν προκλητικά ατιμώρητα από το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης αφού σύμφωνα με τις «έρευνες» και τις «αποφάσεις» του τα όπλα των κρατικών υπαλλήλων εκπυρσοκροτούν «τυχαία» και οι σφαίρες καρφώνονται στα κεφάλια ανθρώπων ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο τα θύματα ή οι συγγενείς τους αναγκάζονται να καταφύγουν, τους δικαιώνει.

Πρόσφατο παράδειγμα ή ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουλίου, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Celniku. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε δύο φορές το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο στο ουσιαστικό μέρος (αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον τότε 20χρονο Αλβανό μετανάστη Gentjan Celniku ) όσο και στο διαδικαστικό μέρος (δεν έγινε αποτελεσματική ανάκριση για το θανάσιμο πυροβολισμό).

Είναι άραγε τα Ελληνικά δικαστήρια πιο «μαλακά» απέναντι στους θύτες και τα ευρωπαϊκά πιο «μαλακά» απέναντι στα θύματα ; Ή μήπως είναι τα ελληνικά δικαστήρια πιο «σκληρά» απέναντι σε ειδικές κατηγορίες θυμάτων και τα ευρωπαικά πιο «σκληρά» απέναντι στο κράτος-θύτη;

Οι διαδοχικές καταδίκες της Ελλάδας και στην ουσία του Ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μαρτυρούν αδιαμφισβήτητα ένα πράγμα. Ελάχιστοι πολίτες είναι ειλικρινείς όταν δηλώνουν «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη».

Advertisements

2 responses to “Με αφορμή την υπόθεση Celniku

  1. Με αφορμή 2-3 πολύ πρόσφατα θεματάκια, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο το χάσμα που χωρίζει την έντυπη από την τηλεοπτική (και λιογότερο τη ραδιοφωνική)κατασκευή της επικαιρότητας.
    Δείτε, για παράδειγμα, την κάλυψη της συγκέντρωσης για την Πάρνηθα στο Σύνταγμα. Τί πρόβαλαν οι τηλεοράσεις και τι τα έντυπα.
    http://www.capital.gr/news.asp?Details=326227

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s