Το "αυτοικανοποιούμενο" κράτος

Το κράτος πληρώνει μόνο όσους δουλεύουν για το ίδιο, δεν αυτοτιμωρείται ποτέ, αλλά αυτοϊκανοποιείται κατ’ εξακολούθηση κρυφά και δημοσίως ως επιδειξίας της ισχύος του. Ακόμα και αν αναγνωρίζει τα δικά του λάθη κάποιες φορές, αρνείται να τα διορθώσει αλλά και όταν το κάνει η αποζημίωση είναι τόσο μικρή που φανερώνει εχθρική τάση απέναντι στον πολίτη.

Θυμήθηκα την περίπτωση του μαθητή μου του Μπάμπη. Πολύ καλός μαθητής και πολύ καλό παιδί, είχε πολύ υψηλό στόχο και τον πέτυχε τελικά Παρά λίγο όμως η ανοησία ενός κρατικού υπαλλήλου να τον σταματήσει. Η βαθμολογία των δύο βαθμολογητών απείχε πολύ σε ένα μάθημα των πανελλαδικών. Ο ένας είχε βάλει άριστα ο άλλος άρκετούς βαθμού κάτω αλλά στο όριο που θα χρειαζόταν να υπερβεί για βαθμολογηθεί από τρίτο.

Τα αποτελέσματα βγήκαν, ο Μπάμπης πέρασε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε να δει το γραπτό του και διαπιστώθηκε ότι ο δεύτερος βαθμολογητής είχε κάνει λάθος στη πρόσθεση των μορίων. Αυτό θα μπορούσε να είχε στοιχίσει στον Μπάμπη το όνειρο της ζωής του, να τον έχει κάψει. Ο νόμος του κράτους απαγορεύει στη περίπτωση αυτή την διόρθωση του λάθους του υπαλλήλου του. Εννοείται ότι αν έκανε λάθος πρόσθεση ο Μπάμπης στις εξετάσεις θα το πλήρωνε ακριβά. Γενικά ο κάθε Μπάμπης πληρώνει οποιοδήποτε λάθος μικρό ή μεγάλο, δικό του ή του κράτους.

Από ένα επιχειρησιακό λάθος άλλωστε κάηκε και η Πάρνηθα. Δεν πρόκειται κανείς να τιμωρηθεί επειδή δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

Advertisements

4 responses to “Το "αυτοικανοποιούμενο" κράτος

  1. Ώρες ώρες νιώθω ότι ο οποιοσδήποτε αγώνας είναι πλέον ανούσιος.Δεν πειράζει.Η αποδοχή αυτού είναι και η ολοκληρωτική μας ήττα.Μου θύμησες πολλά με τα όσα είπες περί βαθμολογιών…Κάτι 97 κ 76…

    Χαίρομαι που είναι οκ η εικόνα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s