250 Θάνατοι στις φυλακές – update

Αναδημοσίευση από το elliniko.gr

Ενενήντα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Κορυδαλλό -τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας- από το Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών του τελευταίου έτους στο σύνολο των φυλακών φτάνει τους 250.

Όπως αναφέρεται στα Νέα της Δευτέρας, σε ρεπορτάζ του Σταύρου Βραδέλη υπάλληλοι και κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών, ενώ για τις περισσότερες περιπτώσεις θανάτου η ιατρική γνωμάτευση είναι η ίδια : «Πνευμονικό οίδημα».

Επιστήμονες του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον Κορυδαλλό επισημαίνουν ότι το πνευμονικό οίδημα είναι περίεργη αιτία θανάτου για τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων και ειδικά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών κρατουμένων είναι τα 35 χρόνια.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο ψυχιατρείο, όπως άλλωστε είχε επισημάνει ειδική επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς της διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Ακόμη πιο τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο της κεντρικής γυναικείας φυλακής. Εκεί η ειδική επιτροπή δεν βρήκε αναρρωτήριο και τα κρεβάτια που υπήρχαν για τη νοσηλεία των ασθενών δεν διέθεταν ούτε στρώματα. « Ουσιαστικά πρόκειται για χώρους που μας παρκάρουν μέχρι να πεθάνουμε» λένε κρατούμενοι του Κορυδαλλού.

«Οι 20 από αυτούς βρέθηκαν απαγχονισμένοι, κυρίως μέσα στον χώρο του ψυχιατρείου της φυλακής. Άλλοι, όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι, μεταφέρθηκαν ήδη νεκροί από τις δικαστικές φυλακές στο νοσοκομείο για να χρεωθεί ο θάνατός τους εκεί και να μη διεξαχθεί ΕΔE»

Σχετικές πληροφορίες στο site :
keli.gr «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ»


1 thoughts on “250 Θάνατοι στις φυλακές – update

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.