Κάντε λίγο θόρυβο

Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Είναι ένα σλόγκαν που χρησιμοποιείται στα Μ.Μ.Ε. Στην πραγματικότητα στην πρώτη λέξη –«έγκαιρα»-κρύβεται όλη η «φιλοσοφία» χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Το «έγκαιρο» γίνεται η κυρίαρχη συνιστώσα της πληροφόρησης σε βάρος της εγκυρότητάς της. Και πάντα η μεγαλύτερη συνιστώσα καθορίζει και την κατεύθυνση κίνησης των πραγμάτων.

Στην «θεωρία της πληροφορίας» (information theory) όσο μεγαλύτερη είναι η έκπληξη που παράγει ένα γεγονός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα πληροφορίας που αυτό περιέχει και μεταφέρει. Απ’ την άλλη πλευρά η έκπληξη είναι στενά συνδεδεμένη με το χρονικό στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Βάλε, ας πούμε, σε ένα ticker μια “είδηση” και έφτιαξες μια είδηση από το πουθενά, ή όταν οι άλλοι μιλάνε για τα καμένα δάση εσύ κάνε αυτό που όλοι περίμεναν ότι δεν θα κάνεις, μίλα για τα «ομόλογα» για παράδειγμα. Τους αιφνιδίασες. Έκανες είδηση. Μπράβο Κώστα

Ή αν πας στο Πέραμα να ενημερωθείς για την περιβαλλοντική και όχι μόνο υποβάθμιση της περιοχής πήγαινε με ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Κανείς δεν θα ασχοληθεί με το Πέραμα που και οι συγγενείς σου, πολιτικοί αλλά και εξ’ αίματος , συνέβαλαν στην υποβάθμισή του με την διακυβέρνησή τους. Η είδηση θα είναι το υβριδικό αυτοκίνητο. Τους αιφνιδίασες. Έφτιαξες είδηση. Μπράβο Γιώργο.

Περιδιαβαίνοντας το διαδίκτυο αναζητώντας ενημέρωση για θέματα που αφορούν την βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έπιασα συχνά τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν αυτό που με καθυστέρηση πληροφορήθηκα άξιζε τον κόπο να το ανεβάσω σε ποστ. Επεφτα στην παγίδα της «έγκαιρης» ενημέρωσης. Μετά σκέφτηκα πως υπάρχουν πράγματα που έπρεπε αν όχι να μαθευτούν έγκαιρα τουλάχιστον να διαδοθούν με κάθε τρόπο. Ας το ξέρουν ήδη οι 99 από τους 100 αξίζει να το πληροφορηθεί και ο εκατοστός.

Διαπίστωσα όμως έτσι ότι το blog θα μετατρεπόταν σε blog ειδήσεων. Και δεν είναι κακό, αλλά τα blog τα έχουμε για να λέμε και την γνώμη μας. Έτσι προέκυψε αυτό το «πληθωρικό» template. Και απόψεις , και πληροφορίες.

Οι πολίτες ξεχνούν γρήγορα. Αυτό πιστεύουν οι χθεσινοί οι σημερινοί και οι επίδοξοι παγχρωματικοί κυβερνήτες . Και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα πληροφορίας και η ταχύτητα διάδοσής της, με τόσο μεγαλύτερη ορμή ρέει, και τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα παρασύρονται προς την θάλασσα της λήθης οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις που προκαλούν τα «βαριά» γεγονότα. Αλλά ακόμα και εκεί στο πέλαγος των πληροφοριών και των ειδήσεων κάποιοι φροντίζουν έντεχνα να κρατούν στον αφρό αυτό που συμφέρει τους λίγους και ανησυχούν όταν έρχεται στην επιφάνεια αυτό που συμφέρει τους πολλούς.

Ζούμε σε ένα κράτος που τιμωρεί θεσμικά αλλά αθέμιτα και επιλεκτικά τους «απλούς» πολίτες δίνοντάς τους την «δυνατότητα» να αντικαθιστούν τους «τιμωρούς» τους κάθε τέσσερα χρόνια, που φροντίσει κάποιοι «υπάλληλοί» του να είναι υπεράνω του νόμου, που ανέχεται ένα εκσυγχρονισμένο παρακράτος, που έχει νομιμοποιήσει την τραπεζική τοκογλυφία και το μονοπώλιο του τζόγου, που ενώ η κοινωνική πρόνοια η παιδεία και η υγεία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη υποχρέωσή του, είναι ανόητη πολιτική και προεκλογική υποκρισία.

Η εξουσία είναι γλυκιά και πολύτιμη για να παραιτηθούν από την διεκδίκησή της. Φροντίζουν να την μεταβιβάζουν στα παιδιά τα ανίψια και τα εγγόνια τους φτιάχνοντας πολιτικές δυναστείες. Όμως η ζωή μας είναι πιο γλυκιά και πιο πολύτιμη από την εξουσία τους για να την αφήσουμε στα χέρια τους και μάλιστα όταν δεν είναι καθαρά.

Γι’ αυτό «Κάντε λίγο θόρυβο» «Make some noise».

Advertisements

4 responses to “Κάντε λίγο θόρυβο

 1. Η κατάθεσή της άποψής σας και οι πληροφόρίες ιστοτόπων που μου δίνετε είναι πολύτιμες.
  Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να συνεχίσετε.

  Μου αρέσει!

 2. Οι πολίτες ξεχνούν γρήγορα. Και κουράζονται, θα πρόσθετα.
  Οι παγχρωματικοί (χαμελαίοντες, ίσως), επιδιώκουν να τους κουράζουν. Οι κουρασμένοι είναι πιο χειραγωγίσιμοι.
  Η ενημέρωση χρειάζεται κόπο και ξεβόλεμα. Το ίδιο και η συζήτηση. Και σήμερα το νόμισμα που περνάει είναι «να περνάς καλά». Πόσες φορές και με πόσες μορφές το ακούμε αυτό κάθε μέρα. Οι κοινωνίες του ‘περνάω καλά». Πότε άλλοτε ήταν αυτό το κυρίαρχο πρόταγμα? Και που μας πάει?
  Το θέμα δεν είναι βέβαια να κατηγορήσεις κάποιους-άγονο είναι, χαμένος χρόνος κι ενέργεια..
  Είναι πιο πολύ, το πόσο μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι κι αυτό τι κάτι να το βλέπουμε ανεξάρτητα από αποτελέσματα και αποδοτικότητα. Ουτοπικό ίσως, μα δεν είπα πως είναι πρόταση. Είναι τρόπος ζωής, γι’αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ως την κούραση ή την τελική σιωπή.
  Κάτι που βρήκα χαζολογώντας :
  http://www.re-public.gr/?p=143
  http://www.re-public.gr/?p=156
  http://www.re-public.gr/?p=147
  http://www.re-public.gr/?p=163

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s