Φονιάδες των λαών Τζαντζαουίντ

Γιόσκα Φίσερ

Project Syndicate, Το Βήμα, 04/05/2007
—————————————–
To Νταρφούρ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή: οι νεκροί φθάνουν τις 200.000. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή έχουν πέσει θύματα βιασμού και 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση του Σουδάν εναντίον του ίδιου του λαού της. Απόπειρα πάταξης μιας εξέγερσης αρχικώς, η όλη προσπάθεια εξελίχθηκε γρήγορα σε επιχείρηση φόνων και απελάσεων. Η κυβέρνηση του Σουδάν επιστρατεύει και πληρώνει τους τοπικούς πολιτοφύλακες Τζαντζαουίντ, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον απροστάτευτων χωριών και πόλεων –συχνά σε στενή συνεργασία με τις σουδανέζικες αεροπορικές δυνάμεις.

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού του Σουδάν έχει εκδιωχθεί από τα σπίτια του και βρίσκεται σήμερα σε ειδικά στρατόπεδα μέσα στη χώρα, με τους πρόσφυγες έρμαια του τρόμου των Τζαντζαουίντ ή σε εξίσου εκτεθειμένους καταυλισμούς στο Τσαντ. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές προσπάθειες να βοηθηθούν οι πρόσφυγες εμποδίζονται από την κυβέρνηση του Σουδάν και από τις άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακόμη και όταν η ανθρωπιστική βοήθεια κατορθώσει τελικώς να φθάσει, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι (για να δανειστώ τα λόγια ανώνυμου ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ) να «κρατηθούν οι άνθρωποι ζωντανοί ώσπου να σφαγιαστούν».

To Νταρφούρ απαιτεί τη συνεπή και σταθερή δράση της διεθνούς κοινότητας. Ta τελευταία τρία χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει περάσει τρία ψηφίσματα τα οποία ζητούν από την κυβέρνηση του Σουδάν να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να προστατεύσει τον ίδιο τον λαό της. Ανάμεσα σε αυτά τα ψηφίσματα συγκαταλέγεται και ο αφοπλισμός των Τζαντζαουίντ. Η κυβέρνηση του Σουδάν ωστόσο δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις συνεχείς υποσχέσεις της.

Τον Νοέμβριο του 2004 μια ειρηνική επίλυση φάνηκε να είναι πολύ κοντά, όταν κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα χειρότερα έπονταν. Μετά από προσωρινή παύση τα αεροπλάνα επέστρεψαν και οι Τζαντζαουίντ εξακολούθησαν την εκστρατεία θανάτου και καταστροφής. Ο επόμενος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο οποίοs ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2004, έμεινε στάσιμος όταν η κυβέρνηση εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση, παρά την κατάπαυση πυρός. H συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ενδεικτική της έλλειψης σεβασμού την οποία n κυβέρνηση του Σουδάν έχει επιδείξει ως προς τις υποχρεώσεις της. To Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά του τον προηγούμενο Αύγουστο έδωσε εντολή για την αντικατάσταση της μικρής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ με δύναμη 20.300 κυανοκράνων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση του Χαρτούμ απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν οδήγησαν τον περασμένο Νοέμβριο σε συμβιβαστική συμφωνία για μια μεικτή δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ η οποία επρόκειτο να αναπτυχθεί σε τρία στάδια. Οι συνομιλίες συνεχίζονται ως σήμερα, αλλά η κυβέρνηση του Σουδάν χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να καθυστερήσει ή να προσθέσει νέους όρους. Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη φάση της ανάμειξης δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Η καρδιά του προβλήματος έγκειται στο εξής: n κυβέρνηση του Σουδάν είναι είτε ανίκανη είτε απρόθυμη να προστατεύσει τους ίδιους τους πολίτες της. Σύμφωνα με το δόγμα «ευθύνης προστασίας» (responsibility to protect) το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 200ς, όταν ένα κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη βασική υποχρέωση, η ευθύνη μετατοπίζεται στη διεθνή κοινότητα, η οποία μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα, ανάμεσά τους, αν καταστεί απολύτως αναγκαίο, και η χρήση στρατιωτικής δύναμης.

6 σκέψεις σχετικά με το “Φονιάδες των λαών Τζαντζαουίντ

 1. @ polsemanen

  Σωστά τα λες. Αν θέλεις να βρεις την βαρβαρότητα σίγουρα υπάρχει μπόλικη στις εκκλησίες και τα τζαμιά.

  Μου αρέσει!

 2. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση τζιχάντ, όπου οι Ισλαμοτέτοιοι του βορρά θα σφάξουν τους άπιστους του νότου…

  Μήπως υπάρχει η εντύπωση ότι το ισλαμικό Βασίλειο των Ουαχαμπιστών της Σαουδικής Αραβίας δεν ενισχύει την σφαγή;

  Α! Ξέχασα, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύτιμη σύμμαχος των Η.Π.Α….

  (Σε αντίθεση με άλλες Ισλαμικές δικτατορίες…)

  Μου αρέσει!

 3. @ L’Enfant de la Haute Mer

  ουπς. εχετε δίκιο το ανέβασα δις.

  @ αθεόφοβος

  Είναι θαμμένο είναι αλήθεια. Τελικά αν θέλει κάποιος να είναι ενημερωμένος δεν πρέπει να βλέπει δελτία ειδήσεων.

  Μου αρέσει!

 4. Εχεις δίκιο να γράφεις για ένα θέμα που είναι κυριολεκτικά θαμένο από την ειδησεογραφία.
  Δυστυχώς όπως βλέπεις ο κόσμος είναι καλύτερα πληροφορημένος για το τι δήλωσε χθές πχ ο Ψωμιάδης παρά για το τι γίνεται στο,που στο διάβολο βρίσκεται Νταρφούρ.

  Μου αρέσει!

 5. Χρήσιμο πόστ για ν’αρχίσουμε από κάπου να μαθαίνουμε και ν’αμφισβητούμε την επιβεβλημένη κλίμακα της ενημέρωσης. Να έχουμε ίδια άποψη για το μικρό και το μεγάλο.
  Μα μήπως άρχισα από τη ζέστη να βλέπω διπλά ή το ανεβάσατε πράγματι δις?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.