Εγκλήματα χωρις τιμωρια (1) Κανελλοπούλου Κουμής

Η Σταματίνα Κανελλοπούλου (21 χρονών, εργάτρια) και ο Ιάκωβος Κουμής (26 χρονών φοιτητής Νομικής) δολοφονήθηκαν με ξυλοδαρμό  από τα άνδρες των ΜΑΤ στις 16/11/1980 στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην απαγορευμένη πορεία πρός την Αμερικανική πρεσβεία. Δεν γνωρίζω αν ο εισαγγελέας παρενέβη για να διερευνήσει τους δύο θανάτους . Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για τον φόνο των δύο νέων ανθρώπων.

Στην πορεία εκέινη δεν συμμετείχαν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς ούτε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση η οποία κάλπαζε τότε προς την εξουσία. Παρ’ όλα αυτά η πορεία είχε υποστηριχθεί και από πολίτες ιδεολογικά προσκείμενους στις παραπάνω παρατάξεις.
Η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου , συνέχισε στην πλατεία συντάγματος , όπου συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο πολίτες διαφόρων παρατάξεων έβριζαν όσους συμμετείχαν, και μπήκε στην οδό Β.Σοφίας. Στο ύψος της βουλής είχαν παραταχθεί οι «δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης». Για λίγα λεπτά τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλάχθηκαν κάποιες φράσεις. Στην συνέχεια το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των Ματ και τότε αυτά επιτέθηκαν. Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη. Η Σταματίνα έπεσε, οι «ανδρες» των μΑΤ την πρόλαβαν. Την χτυπούσαν πεσμένη στο έδαφος. Την χτύπησαν μέχρι θανάτου. Το Αίμα της κυλούσε στο πεζοδρόμιο.
Σε άλλο σημείο της Αθήνας δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο ο Ιακωβος Κουμής.

Αραγε πόσες ώρες αργότερα οι «ανδρες» της αποκατάστασης τάξης θα ξέπλεναν τα γκλομπς , τις μπότες και τις στολές τους , τους από το αίμα των σκοτωμένων για να σβήσει κάθε εχοχοποιητικό στοιχείο ; Αλλά μάλλον δεν το είχαν ανάγκη.

Τα ΜΜΕ απέδωσαν τις ευθύνες σε 2000 προβοκάτορες , ο πρωθυπουργός Γ.Ράλλης δήλωσε στη Βουλή «και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομβαία» , αλλά και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν χλιαρή. Κάτω από τέτοιες ευνοικές για τους δολοφόνους συνθήκες , η διοικητική εξέταση που διατάχτηκε δεν αποκάλυψε τους ενόχους.

Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για αυτά τα δύο εγκλήματα. Κανείς πια δεν μνομονεύει τους δύο νεκρούς . Η Σταματίνα ήταν μια «απλή» εργάτρια. Βλέπετε δεν ήταν κομματικά μέλη της παραδοσιακής ή σοσιαλιστικής αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή θα είχαν ηρωοποιηθεί, θα έιχαν δώσει το όνομά τους σε δρόμους και πλατείες.
Εχουν περάσει εικοσιέξι χρόνια από τότε και το θυμάμαι πάντα όταν περνάω από εκείνο το σημείο. Τότε – δευτεροετής φοιτητής και όχι αναρχικός ούτε προβοκάτορας – στεκόμουν κυνηγημένος και λαχανιασμένος μερικές δεκάδες μέτρα πιο κεί βλέποντας περίπου δέκα «ανδρες» να χτυπούν λυσσασμένα έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος. Ισως να ήταν η Σταματίνα , δε ξέρω.

Το έγκλημα έχει παραγραφεί άραγε ; Και τι να απέγιναν οι «δολοφόνοι» ; Ισως να έχουν παιδiια τώρα, κοντά στην ηλικία των θυμάτων τους.

Ισως κάποτε θα πρέπει να μετονομασθεί η πλατεία συντάγματος σε «Πλατεία Σταματίνας Κανελλοπούλου» για να θυμίζει πάντα το υπέρτατο αγαθό σε μια συνταγματικά ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τρομοκράτης είναι όποιος δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

11 thoughts on “Εγκλήματα χωρις τιμωρια (1) Κανελλοπούλου Κουμής

 1. Παράθεμα: …για τους φρουρούς της Αγλαΐας « 123 λέξεις…

 2. ..ο Μάριος,γύρω στα 20, κάποια στιγμή έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του… άλλα έβλεπε,άλλα καταλάβαινε…θύμωνε πολύ με τους δικόυς του,μετά φοβόταν,μετά ξαναθύμωνε…
  Τον έκλεισαν στο ψυχιατρείο….του έστριψε η βίδα , μας κάνει και ρεζίλι στη γειτονιά άσε που κι εκεί μέσα θα γίνει καλά είπαν οι γονείς του…
  ασε που επιτέλους θα κοιμηθούμε κι ένα βράδυ ήσυχοι (???)
  … ακόμα να γίνει καλά….
  (ούτε μπάτσοι ούτε τίποτα… οι δικοί του το αποφάσισαν)

  .. κι ο άστεγος που κυκλοφορούσε στην παλιά μου γειτονιά χάθηκε κι αυτός… είχε βρει καταφύγιο πρώτα μεσα σ΄ενα εγκαταλελειμένο αυτοκίνητο και μετά σε μια αθλια και παρατημένη εδώ και χρόνια παράγκα..
  … ένα βραδυ έβαλε κατά λάθος φωτιά…. εκτός απο τον ίδιο δεν κινδύνεψε κανένας άλλος…

  …για το καλό του κι επειδή οι γείτονες το έλεγαν τρελλό… τον έκλεισαν κι αυτόν… δεν ξέρω που… κι εκεί τέλειωσε….
  (ούτε μπατσοι ,ούτε διαδηλωσεις..τον τέλειωσαν οι καλοί..γείτονες)

  ευχαριστώ για τη φιλοξενία…

  Μου αρέσει!

 3. «και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομβαία»

  Η φασιστοειδής νοοτροπία σε όλο της το μεγαλείο..

  Μου αρέσει!

 4. Για τον Καλτεζά έχω να πω, τότε ήμουν εκεί (Ρηξάς…).
  Φωτογραφίες υπάρχουν μόνο με τα παιδιά νεκρά (μάλλον στο νεκροτομείο), αλλά ίσως μέσω Ριζοσπάστη να βρεις περισσότερα, νομίζω έχουν.
  ΥΓ για προηγούμενο post: Οχι ρεπόρτερ βρε, καλώδια κουβαλούσα…

  Μου αρέσει!

 5. @ johnny
  Σε ευχαριστώ πολύ. Να γίνεις ένας ευσυγκίνητος και αντικονφορμιστής άντρας σοτ εύχομαι.

  @ maika
  ας μιλήσουμε για όλα αυτά. οσο πιο πολλοί τα γνωρίζουν τόσο δυσκολότερα ξεχνιούνται και ίσως ο ύπνος των πάσης φύσεως εχόχων να γίνεται ανήσυχος

  @ krotkaya
  Ναι μετά ακολούθησε ο δεκαπεντάχρονος Καλτεζας με μια σφαίρα πισώπλατα στο κεφάλι. Θα μιλησουμε και για αυτό το παιδί στο επόμενο ποστ.

  @ morgana
  Ξέρεις ποιος τους μνημόνευσε τελευταία; Ο κουφοντίνας στην δίκη του στο εφετείο. Ενας άνθρωπος που έχει αφαιρέσει ζωές. Δεν είναι κωμικοτραγικό;

  Μου αρέσει!

 6. όχι μόνο δεν υπήρξε τιμωρία. Υπήρξε επανάληψη του εγκληματος. Το 86 σκότωσαν τον Καλτεζά ή το 85; Και το 91, και μετά… και συνεχώς…

  «αυτός κόσμος δεν θ’αλλάξει ποτέ»;

  Μου αρέσει!

 7. ….μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα….

  … ούτε και πρόκειται…

  .. και πόσοι ακόμα θα έχουν φύγει.. μ΄αυτόν τον τρόπο?

  Που μπορεί να μην είχαν πάει σε κάποια διαδήλωση,που μπορεί να θεωρήθηκαν απλώς ύποπτοι για εγκλήματα που δεν έκαναν ή και για εγκλήματα… που ίσως κάνουν..και να τους τέλειωσαν τη ζωή τόσο άδικα..
  Είτε με ξύλο είτε με εγκλεισμό σε φυλακές,σε ψυχιατρικές κλινικές κλπ.

  Μου αρέσει!

 8. Βασιλη σημερα ανακαλυψα το Blog σου και εχω να πω οτι μου αρεσε τρομερα.Μου εβγαλες τοσα συναισθηματα και με εκανες να σκεφτω.Δυστυχως βλεπω οτι οσο προχωρανε τα χρονια τοσο πιο κενοι και αδειοι γινονται οι ανθρωποι ποσο μαλλον οι 16αρηδες συνομηλικοι μου.Εισαι προτυπο ανθρωπου,και μου Θυμιζεις τον πατερα μου.Το κειμενο για την Ελενιτσα ητανε πολυ γλυκο
  Συνεχισε ετσι!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.